Tepertő

2021.12.23. 12:00

Melléktermékből igazi étek

A száraz, hűvös helyen tartott töpörtyű egy hétig ropogós marad.

ÉM

Forrás: Shutterstock

Forras: Shutterstock

A téli időszak közkedvelt csemegéje a tepertő, mely természetesen nem fogyókúrás étel, ám például a fűszeres változatából már kisebb mennyiségtől, alacsonyabb kalóriabevitel mellett is jól lehet lakni. A tepertő vagy népiesen töpörtyű, pörcögő az étkezési célra felhasználható sertés zsírszalonnájának feldolgozása során – a szobahőmérsékleten kenhető, szilárd halmazállapotú zsír mellett – melléktermékként keletkezik. 

 

Főként sertéshúsból készül 

 

A tepertő az egyenletes kockákra vágott szalonna kiolvasztott, összesült (töppedt) darabja. A tepertő a sütést követően is még sok zsiradékot tartalmaz. A sertés mellett készülhet tyúk, liba, kacsa hájából is – tájékoztat a wikipedia.org. 

 

Házi változatánál általában disznótorkor a zsírnak való szalonnát egyenletes kockákra vágják és tiszta vasbográcsba, üstbe vagy a feldolgozandó mennyiséghez megfelelő nagyságú lábosba teszik, kevés vizet (mintegy fél liter) öntenek alá, és csak időnként megkeverve, hagyják lassú tűzön jól átmelegedni. Túl sok vizet sem szabad ráönteni, viszont túl lassan sem szabad főzni, mert akkor a töpörtyű szétfő. Mikor a zsír már kezd kiolvadni, erősebb tüzet adnak alá, és állandó keverés mellett addig sütik, amíg pirulni nem kezd. Ekkor már gyengébb tűzön pirítják tovább. Azután ismét erősebb tűzön – állandó keverés mellett – ropogós pirosra sütik. Ha a megfelelő színt eléri, leemelik a tűzről, és azonnal leszűrik. A zsírt tovább hagyják hűlni, majd átszűrve öntik a zsírosbödönbe, végleges helyére. 

 

Egy évig is elállhat 

 

A kihűlt és száraz, hűvös helyen tartott töpörtyű egy hétig ropogós marad, de hosszabb tárolásnál a ropogósságából veszít. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani, kihűlés után nyomkodjuk szorosan üvegekbe, majd az üveget megdöntve 75 fokos szögben, hogy a levegőt kiszorítsuk, a már langyosra hűlt zsírt öntsük rá. Lekötve, hűvös kamrában akár egy évig is eltartható. Felhasználásakor mindig csak annyi töpörtyűt vegyünk ki, amennyi 1-2 nap alatt elfogyasztható, és csak a fogyasztása előtt sózzuk meg. 

 

Kenyér és hagyma 

 

A frissen kisült, még meleg töpörtyű fogyasztható friss kenyérrel, lila hagymával, sörrel. Szendvicsek készítésénél töpörtyűkrémnek elkészítve, vagy leves és burgonyagombóc adaléka is lehet. A ledarált töpörtyű, azaz töpörtyűkrém például a szlovén gasztronómiában is fontos szerepet játszik. A tepertőt az ipar szintén felhasználja, tepertőkrém készítése mellett használják egyes húsipari készítmények gyártásánál. A sütőipar tepertős pogácsa készítéséhez használja.

 

(A borítóképen: A tepertő igazi csemege)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában