Állatvilág

2021.12.02. 15:00

Ha klímaérzékeny kisállatunk

Egy internetes portálba beépített alkalmazás vértezi föl a gazdikat az éghajlatváltozással szemben.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A klímaváltozás és az ezzel összefüggő szélsőséges időjárási körülmények nemcsak ránk emberekre, hanem kedvenceinkre is hatással vannak. A Pet Meteo alkalmazás segít kiszűrni az ehhez kapcsolódó kisállatainkat érintő veszélyeket. A felhasználó által megadott irányítószám alapján frissíti az adott helyszín aktuális időjárási körülményeit. Majd ehhez kapcsolódóan ad hasznos tippeket és javaslatokat a gazdiknak viselkedés, egészség és család témakörökben. Az ingyenes szolgáltatás az MSD Animal Health állatgyógyászati vállalat Protect Our Future Too nevű honlapján érhető el.

Az éghajlatváltozás kedvenceink viselkedésére gyakorolt hatását nem könnyű észrevenni, ezért gyakran alábecsülik.

– A folyamat túl gyorsan megy végbe ahhoz, hogy a természetes alkalmazkodási mechanizmusok beindulhassanak az állatoknál – tudtuk meg az oldalról. A legtöbb négylábú például érzékenyen reagál a zajokra, és félőssé válik viharok és mennydörgés alatt. Ha a gazdi egyáltalán nem reagál a megváltozott viselkedésre, hosszabb távon zajfóbia is kialakulhat. Kedvenceink jólléte a globális átlaghőmérséklet emelkedésével arányosan csökken. Ennek következtében gyakrabban fordulhat elő, hogy a kutyák akár 20 perces séta után kimerülnek a meleg, párás időben. Jó hír azonban, hogy háziállataink napi rutinját csak kismértékben kell megváltoztatni ahhoz, hogy csökkentsük a káros hatásokat.

Új élősködők érkeztek

A legnagyobb problémát a trópusokról betelepülő szúnyogfajok által terjesztett új fertőzések okozzák. A globális felmelegedéssel a hazai élősködők is tovább életben maradnak. A hatékony védekezés már nem korlátozódhat pusztán a tavaszi és nyári időszakra.

– Néhány évtizeddel korábban egyes, emberekre is veszélyes betegségek – leishmaniosis, Lyme-kór – kórokozóit, amelyeket vérszívó élősködők terjesztenek, még egzotikusnak tartottuk. Mára viszont olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban nem fordultak elő – állítja dr. Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszék professzora, aki felhívja a figyelmet társállataink védelmére, illetve a megelőzésre az év 365 napján.

A Pet Meteo naprakész és gyakorlati tanácsokat ad a macskatulajdonosoknak is.

– A hideg időjárás a macskák számára számtalan veszélyt rejt, mint a lehűlésük vagy mancsuk fagyási sérülései. Az utakra szórt só irritációt is okozhat, emiatt lényeges, hogy a gazdik alaposan megtöröljék a betérő cicájuk mancsait is – javasolja az oldal. – Hidegben a macskák gyakran az autók alatt keresnek menedéket, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes szétnézni a kocsi körül. Mivel kíváncsi természetűek, ezért mindig gondosan zárjuk el a fagyállókat! Ezek rendkívül mérgező összetevőket tartalmaznak, és csupán néhány korty elfogyasztása is végzetes lehet.

(A borítóképen: Hidegben különösen figyelni kell a macskákra az autó körül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában