Ízvilág

2021.12.19. 19:30

Finom, de mégis könnyű ebédek az adventi böjt időszakára

A böjti ételek jellemzője, hogy viszonylag gyorsan, egyszerű alapanyagokból elkészíthetők.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Az adventi kisböjt manapság már kevéssé ismert, pedig a vallásos otthonokban fontos időszaka volt ez a karácsonyra való felkészülésnek. A test kitisztításával, a húsmentes, szerény étkezéssel igyekeztek megtámogatni a lelki megtisztulást. Nevét a húsvétot megelőző nagyböjt után kapta, mivel adventben ez csak bizonyos napokra terjed ki. A péntek mindenhol húsmentes volt, de sokfelé a szerda is. A görögkatolikusok vették a legszigorúbban, ott az advent már két héttel korábban elkezdődött, és az étkezési megvonásokat a hétfőre is kiterjesztették. A böjti táplálkozást a katolikus egyház előírásai és a helyi szokások határozták meg. Jellemző étel volt az egész országban a savanyú káposzta, a kukoricakása és a tésztafélék. Ezúttal a görögkatolikus böjti fogásoknak jártunk utána. 

 

Az adventi böjtöt lényegében a szegénység hozta magával – Habina-Karászi Piroska

 

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből származom, Mátészalkáról kerültem Kazincbarcikára 25 évvel ezelőtt. A családom a görögkatolikus felekezethez tartozik. Mi még mindig tartjuk a karácsony előtti böjtöt – mondta Habina-Karászi Piroska. – Ennek a hús elhagyása, illetve az étkezés korlátozása mellett része a szentgyónás és áldozás is. Régen nem volt ennyi jóban részünk, így az adventi böjtöt lényegében a szegénység hozta magával, de egyfajta egészséges tisztítókúrának is felfogható. A mi vidékünkön puliszkának hívják azt a nagyon egyszerűen elkészíthető kukoricakását, amit rendszerint böjtben fogyasztottunk. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezt zsámiskaként ismerik. Levesnek pedig káposztás bablevest készítettünk soványan, füstölt csülök nélkül. Lényegében ez is egytálétel. A böjti időszak megkoronázása itt Kazincbarcikán egy lelki élmény. Dr. Janka Gábor görögkatolikus parókus honosította meg évekkel ezelőtt december 24-én a Mindenki karácsonyát. Ez egy felvonulás, amelynek keretében a városon keresztülsétálunk énekelve, amit misztériumjáték és az éjféli mise követ. A mi felekezetünkben az ünnepnek még a másodnapját, tehát december 26-át is megtartjuk. 

 

Egy kihívás 

 

A táplálkozási szakemberek szerint a böjtöt nevezhetjük olyan kihívásnak is, ami kreatívvá tesz minket. Az, hogy mondjuk lemondunk a húsról vagy a tejtermékről, esetleg a cukorról – és mindenki előre válassza meg saját maga számára, hogy milyen komoly lemondást vállal be, ez nagyon fontos –, az nem azt jelenti, hogy akkor onnantól fogva mondjuk csak péksütin vagy pirított tésztán élünk, mert az a legegyszerűbb. Az egésznek csak akkor van értelme, ha ezzel a lemondással, átmeneti étrenddel vagy kihívással jót is teszünk a szervezetünknek, vagyis magunknak. A böjt nemcsak áldozathozatal, hanem megtisztulás is – szellemi, lelki és testi értelemben is csak így van értelme. 

 

Ha a böjt mellett döntünk, akkor arra ügyeljünk, hogy vas, kalcium és fehérje megfelelő mennyiségben kerüljön a szervezetünkbe, és persze sok rost és vitamin. Mielőtt bárki megijedne, hogy ez drága és kivitelezhetetlen, túl bonyolult, jöjjön pár szuper alapanyag, ami nagy segítség lehet!

 

A babok és lencsék, ahogy a csicseriborsó is nagyon sok vasat, kalciumot, fehérjét és rostot tartalmaznak, ha ezekből mindennap eszünk valamennyit, akkor semmilyen hiánytünetünk nem lehet a böjt végére. Ideális böjti, egészséges étel még a rizs, illetve a szezám és a belőle készült krém, a tahini is.

Receptek

Zsámiska/puliszka

 

Hozzávalók

– 4 dl víz

– 1 dl tej

– 1,5 dkg kukoricadara

– 1 mokkáskanál só

 

Elkészítés

Feltesszük a vizet főni elegendő mennyiségű sóval. Amikor felforr, lassan beleszórjuk a kukoricadarát sűrű kevergetés közben, hogy semmiképpen se csomósodjon be. 3-4 percig főzzük, mintha lágyabb tejbegrízt készítenénk. Híg állapotában melegen kiöntjük egy mélytányérba, de a levegőn hagyjuk megdermedni. Többféle módon ízesíthetjük. A kiszaggatott zsámiskát fogyaszthatjuk tejjel, szalonnazsírral összekevert túróval vagy szalonnadarabokkal. Mások vajat olvasztanak vagy tejfölt pirítanak, és azt adják hozzá. Ha tejjel szeretnénk enni, akkor készítsünk a megdermedt kukoricakása közepébe egy mélyedést, és abba önthetjük bele a hideg tejet.

 

Káposztás bableves

 

Hozzávalók

– 30 dkg fejtett bab

– 25 dkg savanyú káposzta

– 1 nagy fej vöröshagyma

– 350 g tejföl

– 3 babérlevél

– 2 evőkanál liszt

– 1 evőkanál napraforgóolaj

 

Elkészítés

Előző este beáztatjuk a babot. A hagymát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Olajban megfuttatjuk, majd ráborítjuk a babot áztatóvizével együtt. Sós vízben odatesszük főzni a meghámozott, kockákra vágott krumplival együtt és ételízesítővel, babérlevéllel fűszerezzük. Amikor félig megfőtt a belevaló, akkor hozzáadjuk az alaposan megmosott és összevágott káposztát. Összefőzzük az egészet, majd olajban rántást készítünk és azt is beletesszük. Utólag még tejföllel ízesíthetjük.

 

(A borítóképen: A puliszka többféle módon fogyasztható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában