adventi villamos

2021.12.02. 20:00

Felszállás a csodálatos mesevilágba

Már közlekedik Európa legszebb adventi villamosa, azaz a miskolci.

Hegyi Erika

20211129 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Az ünnepi díszbe öltöztetett adventi ,,mézeskalács" villamos Miskolcon.

Fotó: Ádám János

Idén tizedik alkalommal indult útjára Miskolcon az ünnepi díszbe öltöztetett adventi villamos. A kívülről már jól ismert mézeskalács házikó a jubileum alkalmából belül arany díszítést kapott, az utasokat pedig az ismert mese, A szépség és a szörnyeteg szereplői fogadják: Belle, a Szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike.

Csak maszkban

A karácsonyi hangulatú villamos vasárnap indult első útjára a Tiszai pályaudvarról, és január 6-áig lehet rajta utazni. Az szállhat fel rá, aki érvényes jeggyel, bérlettel, utazásra jogosító okmánnyal rendelkezik, de csak akkor, ha orrot és szájat eltakaró maszkot visel. A maszkhasználat alól kivételt képeznek a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személyek.

Az MVK Zrt. arra kéri az utasokat, hogy egymás védelme érdekében ne csak a két végállomáson várják az ünnepi szerelvényt, hanem vegyék igénybe a közbenső megállókat is. Annak érdekében, hogy minden érdeklődő megcsodálhassa az adventi villamost, javasolják, hogy a teljes szakasz helyett csak annyi ideig utazzanak rajta, amenynyi idő elegendő a kényelmes megtekintéséhez, felvételek készítéséhez. Az adventi villamos menetrendje elérhető az MVK Zrt. honlapján.

A legszebb

Érdemes felidézni a miskolci adventi villamos történetét, hiszen az tavaly már negyedik alkalommal nyerte el egy nemzetközi szavazáson az Európa legszebb karácsonyi villamosa címet.

2012 novemberétől egy piros Tátra közlekedett adventi villamosként, főként piros dekorációval. 2013-ban az ünnepi villamos sárga színű díszítést kapott, 2014-ben pedig újra vörösbe öltözött. Ebben az adventi időszakban néhány menet erejéig énekesek tartottak előadást a járművön. 2015-ben a dekoráció még látványosabb lett. A bordó színű villamos külsejét fehér, hópelyhekből álló fenyőfa, havas táj és aranyszín „Boldog karácsonyt, Miskolc!” felirat díszítette. Kívül 200 méternyi fénycső, belül egy kilométernyi fényfüzér biztosította az ünnepi hangulatot. A mennyezet csillagos eget idézett, a villamoson függönyök, kárpitozott ülések és kanapé, valamint egy elektromos kandalló is helyet kapott. 2016-ban a jármű külső dekorációja havas tájon álló faházat idézett. Belső terét többek között csillagos égbolt és fényhóesés tette varázslatossá. A nagy sikert aratott elektromos látványkandalló és az előtte lévő kanapé most is megtalálható a villamoson.

2017-ben a jármű külső díszítésében a kék szín dominált. A festés havas fenyőfákkal teli esti tájat idézett, melyen fényfüzérből kirakott rénszarvasok repültek. A villamos belsejét elvarázsolt kastély ihlette. December 11- én azonban egy szabálytalanul közlekedő gépjárművel ütközött, de komolyabb kár csak az autóban keletkezett, a villamos zavartalanul közlekedett tovább. Egy internetes szavazáson tizenhét európai város közül ekkor választották meg először a miskolcit Európa legszebb karácsonyi villamosának.

Cukordíszes

2018-ban kék-ezüst-fehér színekben pompázott Miskolc büszkesége. A 2019-es adventi szerelvény kézzel készült dekorációja cukordíszítéses mézeskalács házra emlékeztet, melyben búbos kemencét is kialakítottak, emellett bájos mesefigurák díszítették. A közlekedési vállalat igazi mézeskalácsból is elkészítette a villamos kicsinyített mását. Az igazi járművön több érdekes program várta az utazókat, december 6-án és 8-án a Mikulás osztott ajándékot, december 16-án a Szépenszóló Társulat lépett fel mesével és karácsonyi dalokkal, emellett minden adventi hétvégén élő zene szólt. Az Európa legszebb karácsonyi villamosát évek óta megválasztó cseh MHD86.cz oldalon a miskolci villamos 2019-ben már harmadszor nyerte el az első helyet.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt a járat elindításáról az önkormányzat előzetesen kikérte az utasok véleményét, a döntő többség a járat elindítására szavazott, így tavaly is útjára indult az ünnepi formában feldíszített villamos. A jármű külseje az előző évben megismert mézeskalács házikó maradt, a belső tér fő témája pedig a karácsonyi díszítések mellett Gombóc Artúr és a különféle édességek lettek. A jármű tavaly is Európa legszebb adventi villamosa lett.

(A borítóképen: A karácsonyi hangulatú villamossal január 6-áig lehet utazni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában