Könyv

2021.12.23. 18:00

Az olvasás élményét is odaadják ajándékba

Karácsonyt megelőzve azok is könyvvásárlásra adják a fejüket, akikre ez máskor nem jellemző.

AB

Fotó: Shutterstock

Közkedvelt ajándéknak számít a könyv, karácsony előtt is. Utóbbi alkalomnak köszönhető, hogy néhány hete hatalmas érdeklődés tapasztalható a könyvesboltokban. A hazai könyvpiac két jelentős szereplője, a Libri és a Líra képviselői korábbi – Pénzcentrumnak adott – nyilatkozatukban megerősítették: karácsony előtt még azok is szívesen betérnek üzleteikbe, akik év közben ritkábban vásárolnak könyveket. Az ünnepi időszak az online kereskedelemben is erős forgalmat hozott.

 

Életre szóló élmény 

 

A könyvesek úgy érzik, 2022 is tartogat számukra kihívást. Míg tavaly a járvány okozta korlátozó intézkedések nehezítették a helyzetüket, 2021-ben az általános papírhiánnyal és a nyomdában keletkező problémákkal kell megküzdeniük. Ha ez nem változik, többek között könyvdrágulás és hosszabb nyomdai határidő lehet a következménye. Ennek ellenére bizakodóak, hiszen úgy érzik: az irodalom egyfajta reneszánszát éli. Decemberben nő az érdeklődés a szakácskönyvek és gyermekkönyvek iránt. Ilyenkorra ütemezik a kiadók a legjobban várt kötetek megjelenését is. 

 

Piroska elmondása szerint az utóbbi időben többször betért egy-egy könyvesboltba, viszont nem last minute ajándékot keresett, határozott elképzelése volt azt illetően, hogy melyik családtagját milyen tematikájú olvasmánnyal szeretné meglepni.

 

 – Ami a család felnőtt tagjait illeti, csak azoknak vettem könyvet ajándékba, akikről biztosan tudom, hogy szeretnek olvasni. Nem volt nehéz dolgom a választás során, közel azonos az ízlésünk – mondta a fiatal lány. – Bár testvéreim gyermekei anynyira nem szeretnek olvasni, ezen talán tudok változtatni, ha egy-egy izgalmas példányt csempészek be számukra a fa alá. Egyébként vásárlásaim során nemcsak az új, hanem a használt könyveket is keresem, azonban ezeket is a könyvesboltokon keresztül szerzem be – tette hozzá.

 

 – Rendszeresen járok könyvesboltba, néha csak nézelődni, de az utóbbi időben mindig hatalmas tömeg fogadott. Hiába szerettem volna többször is segítséget kérni az eladóktól, azt éreztem, nincs erre kapacitásuk, így előfordult, hogy csalódottan és üres kézzel távoztam. Szerintem sokan csak utolsó pillanatos ajándékként tekintenek a könyvekre, holott egy klassz választással életre szóló olvasásélményt szerezhetünk valamelyik szerettünknek – fogalmazott Réka.

 

(A borítóképen: Könyvet választani megfontoltan érdemes)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában