Hanuka

2021.12.05. 20:35

Az isteni csodát hirdetik

Idén november 28-tól december 6-áig ünnepli a zsidóság a hanukát, amit a fény ünnepének is neveznek.

Fotó: Ádám János

Ünnepi, hanukai gyertyagyújtásra várta az érdeklődőket vasárnap délután az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség Miskolc belvárosába. Ebben az időben több budapesti és vidéki helyszínen is fény gyúlt a köztereken felállított hanukiákon.

Az eseményen beszédet mondott Veres Pál, Miskolc polgármestere, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Fuchs Yoshua, a Miskolci Zsinagóga rabbija. Zenélt a Sabbathsong Klezmer Band.

Idén november 28-tól december 6-ig ünnepli a zsidóság a hanukát, amit a fény ünnepének is neveznek. Ilyenkor arra emlékeznek, hogy i.e. 165-ben a Makkabeus szabadságharcosok, győzelmet aratva a szír-görög megszállók felett, visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt. A templomban ugyanakkor mindössze egy napra elegendő kóser olajat találtak, amivel lángot gyújthattak a szent gyertyatartóban, a menórában. Ám a hagyomány szerint ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este, eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik a gyertyatartót, a hanukiát, ahol hirdethetik az isteni csodát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában