Állatvilág

2021.12.17. 15:00

Állatbarátokká válhatnak

A gyermekvédelemben élőknél népszerűsíti az állatvédelmet az Állatorvostudományi Egyetem.

Detzky Anna

A nemzeti konzultáció keretében kiderült, hogy az emberek egyetértenek vele, hogy már kis korban el kell kezdeni az állatvédelemmel kapcsolatos szemléletformálást. Az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának legújabb kezdeményezése egy megállapodás, amely a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek érzékenyítésére törekszik. Az együttműködést Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság igazgatója írta alá.
 

Egyetemisták a kicsikért 
 

– Megalakulásunk óta azon dolgozunk, hogy az állatvédelem gondolatát eljuttassuk a gyerekekhez. Ennek érdekében létrehoztunk egy egyetemi hallgatókból álló csapatot – mondta dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője. – Ők olyan weblapot, közösségi oldalt készítettek, illetve tájékoztatókat, foglalkoztatókat, információs anyagokat gyártanak, amelyek kifejezetten szülőknek és pedagógusoknak szólnak. Megkönnyítik, hogy játékos formában továbbadják neveltjeiknek a legfontosabb információkat a témában.
 

Megelőzik az állatkínzást 
 

Megtanítják a gyerekeket a kedvencek igényeire és helyes tartására. 

 

– A tevékenységünket szeretnénk kiterjeszteni a gyermekvédelemben élő, hétezer gyermek felé. Háromoldalú együttműködési megállapodásunk célja, hogy közösen világosítsuk fel a gyerekeket a felelős állattartásra és állatvédelemre. A gyerekek bár ösztönösen szeretik az állatokat, de nem biztos, hogy tudják, hogy hogyan kell az egyes fajokat saját igényeik szerint ellátni. Célunk, hogy kevesebben váljanak akarva-akaratlan állatkínzókká, ami más bűncselekmények elkövetésének előjele is lehet. A járványveszély alatt játékos oktatóanyagainkat fogjuk eljuttatni a célcsoporthoz. Később szeretnénk meglátogatni a gyermekvédelmi intézményeket élő állattal, például terápiás kutyákkal is. Ajándékozz mesét! című karácsonyi akciónk keretében pedig bárki küldhet ezeknek a gyerekeknek állatos mese-vagy versfelolvasást rögzítő videót az allatvedelemgyerekeknek.hu honlapon keresztül – sorolta a szakember.
 

Több intézmény pályázhat 
 

A nagy sikerre való tekintettel újra meghirdették az Év állatvédő óvodája pályázatot is.

 

 – Idén az akkor még előzmények nélküli pályázatra az ország összes megyéjéből kaptunk színvonalas pályaműveket. Emiatt döntöttünk úgy, hogy megteremtjük az Állatbarát Óvoda címet is, amit a szakmai zsűri az összes indulónak odaítélt. 2022-ben már Év állatvédő általános iskolája címet is lehet majd kapni. Most egy picit emeltük a tétet, és minimumkövetelményeket is meghatároztunk. Az egyik ilyen, hogy a pályázónak legyen élő kapcsolata civil állatvédő szervezettel. Továbbá csatlakozzon az Állatvédelmi kódexhez az Állatorvostudományi Egyetem weboldalán. Ez egy önkéntes szándéknyilatkozat, amivel azt fejezik ki a csatlakozó szervezetek, hogy a jogszabályban foglaltaknál többet és jobban szeretnének tenni az állatvédelemért – emelte ki dr. Vetter Szilvia.
 

(A borítóképen: Dr. Vetter Szilvia és egyik védence)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában