Kiskert

2021.12.20. 16:00

Aggodalomra adhatnak okot az elszíneződések

A növénybetegségnél nem érdemes hezitálni, azonnal el kell távolítani a sérült leveleket.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az odafigyelés, az igény szerinti gondozás minden szobanövény számára fontos. Ilyenek például a leveleken megjelenő foltok, amelyek bizony aggodalomra adhatnak okot. Érdemes észlelésükkor azonnal cselekedni, hiszen könnyen lehetnek fertőzések, vírusok vagy egyéb betegségek előjelei. Az elváltozás általában a levéldísznövényeknél gyakori a teleltetés során, amikor több növény van bezsúfolva egy adott helyiségbe. Ekkor előfordulhat, hogy a növény nem jut megfelelő mennyiségű fényhez, a stresszhelyzetben pedig felszaporodnak a mikroorganizmusok, amelyek betegségeket okoznak 

 

Biztosítsuk a növény igényeinek megfelelő táptalajt, légmozgást, de soha ne hagyjuk huzatban. 

 

Gondoskodjunk a szobanövény számára ideális egyenletes hőmérsékletről, páratartalomról, illetve pótoljuk a nedvességet is. Ha kimaradt egy öntözés, ne próbáljuk duplán pótolni, amennyiben a növény a vízhiány miatt károsodott, annak hatása előbb-utóbb úgyis megjelenik.

 

 

Baktérium vagy fertőzés 

 

 

A foltok egyéb kiváltó oka lehet még baktérium vagy gombafertőzés, esetleg anyagcsere-rendellenesség. Bármelyikről is van szó, a legjobb, ha azonnal elkülönítjük a növényt társaitól legalább négy hétre. Ne várjunk a foltok szétterjedéséig, azonnal csípjük le és távolítsuk el a sérült levelet! 

 

Ne nedvesítsük a megmaradtakat, a vizes felület kedvez a gombák szaporodásának, a baktérium terjedésének. Megelőzésképp hatásos lehet a réztartalmú növényvédő szer, amelyet a növény leveleinek mindkét oldalán érdemes használni.

 

(A borítóképen: A levelek elszíneződése árulkodó jel lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában