Állatvilág

2021.12.17. 12:00

Adventi madárvacsora a helyes etetésért

A táplálékban szegény téli időszakban sok állatbarát szeretne segíteni a madaraknak azzal, hogy elkezdi etetni őket.

Fotó: Shutterstock

Szemet gyönyörködtető, ahogy a kedves, pici állatok falatoznak az etetőnél, vagy csipegetnek az itatónál. Akár a gyerekek is könnyen megtanulhatják, hogyan és mivel érdemes táplálni az áttelelő mag- és rovarevő énekesmadarainkat. Az advent pedig remek apropó arra, hogy madárkaláccsal kedveskedjünk nekik. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot (BNPI) szintén ez az ötlet vezérelte abban, hogy két helyszínen is meghirdette hagyományos adventi madárkalács-készítő alkalmát.

 

A madárkalács nem süti

 

– A Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban december 10-én 10 órától várják a gyermekes családokat. A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpontban pedig egy nappal később, 9-től tartanak foglalkozást. Az érdeklődők számára összefoglalják a madáretetés legfontosabb szabályait és megtanítják a madárkalács-készítés módját. Játékos formában megismertetik a madáretetők leggyakoribb vendégeit, majd finom csemegét készítenek számukra. Ez egy otthon is gyorsan összeállítható, ám igen tápláló madáreleség, marhafaggyúból és olajos magvakból. A faggyúba megfőtt, folyékony állapotában kell beletenni a magokat, majd formába önteni és hagyni megdermedni. Az így készült csemege előnye, hogy a legegyszerűbb etetőkben és hálóban is felkínálható a tollas éhenkórászok számára, még a legnagyobb hidegben is. A programhoz csatlakozókat arra kérik, hogy ha tudnak, vigyenek magukkal pár szem diót vagy néhány száraz fenyőtobozt, amit majd beletesznek a finomságba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában