Iskolai szünet

2021.12.30. 07:00

A kipihent gyerek jobban teljesít

Az iskolai szünet célja alapvetően a pihenés. A túlszervezés feszültséget teremthet, figyelmeztet a szakember.

Hegyi Erika

Forrás: Mediaworks

Már javában tart a téli szünet, legközelebb január 3-án, hétfőn kell iskolába menniük a nebulóknak. Az iskolai szünetek jelentőségéről kérdeztük Szögedi Dalma iskolapszichológust, klinikai szakpszichológust.

 

– A tanév rendje igazodik az évszakok váltakozásához, különböző ünnepkörökhöz, és így viszonyítási pontot is ad a szünetek kijelöléséhez – jelezte elöljáróban. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy néhány, munkával vagy feladatokkal töltött hét után a testnek és a léleknek is szüksége van szabadsággal, pihenéssel töltött egybefüggő időre. Optimális esetben ilyenkor legalább egy szülő vagy nagyszülő is otthon van a gyermekkel, így a mindennapi rohanással ellentétben több együtt töltött minőségi időre, beszélgetésre, kikapcsolódásra van lehetőség. Pihenésre nem csak a gyermekeknek van szükségük, valójában a felnőttek is értékesebb, mélyebb kikapcsolódásra képesek, ha nem egy vagy kettő, hanem legalább három-négy nap követi egymást, amit pihenésre, feltöltődésre szánhatnak – hangsúlyozta a szakember.

 

Alvás, játék

 

Hozzátette: az iskolai szünet célja alapvetően a pihenés, lazítás, így célszerű nem kitölteni programmal vagy akár otthoni elfoglaltsággal minden napot. A túlszervezés feszült állapotot, hangulatot hozhat létre, amivel elvész az elsőrendű motívum, a feltöltődés. Mindenképpen optimális, ha ezeknek a napoknak is van ritmusuk, de semmiképpen ne a szoros időbeosztást kövessük. Fontos lehet, hogy a napoknak legyen kerete, benne valamilyen élmény, foglalatosság, teendő, amely értelmet ad. Azonban tudni kell, hogy a pihenésnek, alvásnak, karácsonyi filmezésnek vagy játéknak is van értelme, célja. Ha az iskolai szünet hosszabb, akkor előfordulhat, hogy valamennyi időt a gyermek iskolai feladatok elkészítésével tölt, de ennek az ő kedvéhez, motivációjához kellene illeszkednie, és nem szülői vagy iskolai elváráshoz. Szerencsére a pedagógusok pontosan tudják, hogy a szünet a rekreációról szól, így eleve nem adnak feladatot a gyermekeknek, így a szülők sem kerülnek dilemmába, hogy kérjenek, vagy ne a gyermeküktől iskolai házi feladattal való időtöltést. Középiskolában talán már nehezebb lehet arra figyelni, hogy ne a szünet után közvetlenül legyenek témazáró dolgozatok, hanem ezeket előzze meg egy utolsó ismétlés, összefoglalás, és csak a következő héttől történjen nagyobb számonkérés. A kipihent gyermek valószínűleg sokkal eredményesebben fog teljesíteni a szünet után, ha elegendő szabadságot kapott, mint az, akinek a szünidő alatt is teljesítenie kellett és elvárásoknak megfelelni, mutatott rá Szögedi Dalma.

 

Stresszforrás

 

A téli szünet azért is különleges, mert az ünnepek miatt sok időt tölt együtt a család.

 

– Az ünnepek alatt sokkal inkább előtérbe kerülnek az emberi kapcsolataink és azok bensőségessége, mint az év más időszakában. Emiatt ezek a napok sok családban stresszforrást is jelentenek. Kimondott vagy kimondatlan elvárás, hogy legyünk együtt, érezzük jól magunkat, mindenképpen legyen béke és szeressük egymást, aminek a súlya könnyen megterhelheti az ünnepet, konfliktushelyzeteket teremthet. Van néhány javaslat, amelyet ha megfogadunk, akkor kellemesebbé, stresszmentesebbé varázsolhatjuk az otthon töltött napokat a család számára. Ezek közül több értelemszerű és nyilvánvaló, mégsem szánunk időt rájuk, pedig fontos, hogy a családban a szülők megfelelő munkamegosztással és időben készüljenek a megnövekedett ingerekre, feladatokra. Például készítsünk feladatlistát, adjunk javaslatot, ki, mivel, mikor tud az ünnep zavartalanságához hozzájárulni.

 

Kérjük meg!

 

– Ne várjunk arra, hogy a családtagok észreveszik majd, miben kellene segíteniük, hanem kérjük meg egymást, vagy ami talán még célravezetőbb, üljünk le közösen és beszéljük meg, mivel tudjuk támogatni a másikat. Könnyebb, ha előre átgondoljuk, mit szeretnénk, mintha ötször mennénk a boltba, mert még mindig hiányzik valami az ebédhez. A gyermekek és a felnőttek biztonságérzetét is növeli, ha az együtt töltött idő kellemes, pozitív érzésekkel telik. Mintát és értéket tudunk mutatni egy elég jó családi működésről, ha az ünnepek és a téli szünet olyan, mint amilyennek mi szeretnénk – fogalmazott a szakember.

 

(A borítóképen: Az idei téli szünet „meglepetése” a havazás; így lehet igazán jól pihenni!)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában