Fenyő

2021.12.22. 16:00

A cserepest ki is ültethetjük

Ha cserepes növényt választunk, érdemes néhány, a szakember által javasolt tanácsot megfogadni.

AB

Forrás: MW

Fotó: Nagy Gábor

– A földlabdás, más néven cserepes fák egyik nagy előnye a vágotthoz képest, hogy az alapvetően könnyen lehulló lombú fa, mint az ezüst- és lucfenyő is végig zöld marad (természetes lombhullás előfordul a szobában is), nem fog lekopaszodni a fa az ünnepek alatt – mondta Bukszár Szabolcs, a miskolci Oázis Kertészet áruházvezetője. 

 

Ne érje hősokk 

 

– Ha cserepes fenyőt választunk, élő növényként kezelendő, mely alapesetben ilyenkor a kertben lassan teljes nyugalmi időszakra áll át, azonban a fűtött szoba kicsit megzavarhatja a növény ritmusát. Fontos, hogy ne érje a fát hősokk, amikor a hideg, fagyos kertből vagy erkélyről a meleg szobába kerül. Lehetőleg biztosítsunk számára egy 2-3 napos átmenetet egy fűtetlen, hűvösebb, de fagymentes helyen, ahol nincs olyan hideg, mint kint, de nincs is olyan meleg, mint ahova majd később kerül. Ez lehet egy előszoba, garázs, lépcsőház, akár sötét pince is. Az ünnepek után törekedjünk ugyan erre a fokozatosságra, amikor a fenyő visszakerül a kertbe. Próbáljuk meg a lehető legrövidebb ideig bent tartani, távol minden fűtőtesttől, helyezzünk alá alátétet, és tartsuk nyirkosan a földjét. Díszítéskor ne vágjuk le a csúcsot, hisz itt fog tovább növekedni a következő évben, és lehetőleg egyéb sérülést se okozzunk a növényen. Ha később ki szeretnénk ültetni, győződjünk meg róla, hogy jól begyökeresedett, cserépben nevelt növényről van szó, ez esetben tavasszal, március-áprilisban már kiültethető, és öntözzük az év további részében bőségesen, főleg a nyári hónapokban – tanácsolta a szakember. 

 

Októberben ültessünk 

 

– Ha ősszel frissen felszedett növényünk van, érdemes megvárni az októbert a kiültetéssel, addig cserepes növényként, bő öntözéssel nevelni a nyár folyamán, így őszre szépen be tud gyökeresedni, és ekkor kiültethető. Ilyen módon még környezetbarátabb lehet a karácsonyfánk, hisz nem kellett kivágni a fenyőt. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a vágott fenyőket kifejezetten erre a célra termesztik, kivágásuk nem károsítja a környezetet, felhasználás céljából nincs különbség a termesztett zöldségekhez, gyümölcsökhöz, vágott virágokhoz képest – hívta fel a figyelmet. 

 

Ha nagy, marad a vágott 

 

– Egyetlen hátrányként talán azt tudnám megemlíteni, hogy cserépben kisebb méretű fákat tudnak nevelni, illetve becserepezni, így aki nagy, magas vagy épp terebélyes fát szeret díszíteni, annak nincs sok választása, marad a vágott. Ilyen méretű fákat igen nehéz lenne úgy felszedni, hogy azok jó eséllyel meg is maradjanak – tette hozzá végezetül.

 

(A borítóképen: A cserepes fenyő nem csak egy évre szól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában