Tisztújító közgyűlés

2021.11.21. 19:30

Új elnököt választott a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete

A fiatalokra is számítanak a művészettel, helytörténeti kutatással foglalkozó lokálpatrióták.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Tisztújító közgyűlést tartott a közelmúltban a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete. A civil szervezet vezetőségének mandátuma lejárt, az előző elnök még azt megelőzően lemondott, így új elnököt és elnökséget, valamint felügyelőbizottságot is választottak a régi és új tagok. Az egyesület új elnöke Csirmazné Cservenyák Ilona lett, az elnökség tagjai Kisné Dudás Mária és Kiss Mátyás lettek, míg a felügyelőbizottság tagjaivá Budai Károlyt és Póta Jánost, elnökévé Takács Istvánnét választották.

Bővíteni a tagságot

Csirmazné Cservenyák Ilona megköszönte a tagság bizalmát, és kifejtette, igyekeznek újjáéleszteni a tevékenységet és fiatalokkal bővíteni a tagságot, hogy majd átvegyék a stafétát. Amennyiben a járványhelyzet engedi, rendezvényeket is tartanak. Olyan előadásokat szerveznének, amelyek megmozgatják a tagokat és külsős érdeklődőket is. Szeretnék megszólítani a középiskolás, egyetemista fiatalokat, akiknek szükségük van helytörténeti kutatásokra. Az internetes forrásokban sok információ elérhető, de sok a hibás adat. Ebben a tagság segítségükre tud lenni. A diákok pedig kiselőadásokat tudnak tartani. Minden helytörténeti kutatást támogatnak, ezeket pályázatra, versenyre is tudnák küldeni. Számos olyan esemény történt a város életében, amely eddig kevéssé ismert és feltáratlan az utókor számára.

Az új elnök elmondta, már két éve is tervezték Takács István Volán témájú kiállításának megrendezését, de akkor azt a pandémia keresztülhúzta, bízik abban, hogy jövő tavasszal lesz rá lehetőség. A kiállítás tervei már elkészültek. Csirmazné Cservenyák Ilona szerint akár a közeli múlt, az 1950-es, 60-as, 70-es évek mezőkövesdi történelme kapcsán is lehetne kiállításokat rendezni a városban. A tagsággal pedig rendszeres gyűléseket szeretne tartani, hogy tájékoztassák egymást, mivel foglalkoznak, mit kutatnak, és abban segítséget adjanak egymásnak. Nagy terv egy nyári gyerektábor megtartása, amelyben felügyelőként, foglalkoztatóként számítanak a tagokra például rajzban, versírásban, színielőadásban. A fiatalokat vers- és prózaírásra, képzőművészeti alkotásra is biztatják.

Kisné Dudás Mária elmondta, a MAME csatlakozik az adventi műsor szervezéséhez, a MASZK tagjaival közösen pedig irodalmi műsort rendeznek januárban a magyar kultúra napján.

Kiss Mátyás is várja a fiatalokat, mint mondta, több gyűjteménye van, amelyet látogatnak is, egyebek között a faipar és a fafaragás témájában is számos tárggyal, emlékkel rendelkezik.

(A borítóképen: Csirmazné Cservenyák Ilona)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában