Covid–19

2021.11.22. 19:30

Százszázalékos vírusgyógyszer nincs

Új készítmények, orrspray és gyermekek oltása. Minderről a víruskutatót kérdeztük.

Hegyi Erika

20200714 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Orrspray használatához illusztrációs fotó.

Fotó: ÉM

Két koronavírus elleni antitestkészítményt is jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)a napokban. Ezek egyike a Regkirona nevű gyógyszer, melyet kizárólag oxigénterápiát nem igénylő felnőtt betegek kezelésére javasolják. Az EMA beszámolója szerint egy másik, Ronapreve nevű készítmény európai uniós használatának engedélyezését is javasolták. A Ronapreve készítmény olyan, koronavírussal fertőzött felnőttek és a 12 évesnél idősebb, valamint 40 kilogrammnál nehezebb serdülők esetében alkalmazható, akik gyógykezelésük során szintén nem igényelnek kiegészítő oxigénterápiát.

Bevonatot képeznek

Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanártól kérdeztük, hogyan működnek, hogyan gyógyítanak ezek az antitestkészítmények.

Kifejtette: az antitestek a koronavírus tüskefehérjéhez kötődnek. Azon bevonatot képezve megakadályozzák, hogy a koronavírus a sejtjeinkhez kötődjön, behatoljon, és ott elszaporodjon, betegséget okozva. Ezek a gyógyszerek nem a megelőzést szolgálják, hanem gyógykezelésre valók. Általuk a koronavírus okozta tünetek enyhébbek lesznek, mivel kevesebb vírus képződik a megfertőződött beteg szervezetében. Ennek köszönhetően továbbadni is kevésbé tudja.

– Az említett készítményeket Magyarországon is alkalmazhatják abban az esetben, ha hazánk megvásárolja azokat. Ez azonban az egészségügyi hatóságok és az egészségügyi kormányzat döntésétől függ. Terápiás gyógyszereket már most is használnak itthon, például a Favipiravirt, a Remdesivirt vagy a Bamlanivimabot. A „mab”-ra végződőek mind antitestkészítmények. A Bamlanivimabot például széles körben alkalmazzák a kórházak Covid-osztályain – magyarázta a víruskutató.

Egyharmad dózis

Új hír az is, hogy már decemberben dönthet az Európai Gyógyszerügynökség az 5 és 11 év közötti gyerekek Covid elleni oltásáról, jelenleg vizsgálják a Pfizer erre vonatkozó kérelmét.

Ezzel kapcsolatban Rusvai Miklós elmondta, a gyerekeknek való Pfizer-védőoltás nem különbözik a felnőttekétől, csak annyiban, hogy nekik egyharmad dózist kell beadni. A szakember valószínűnek tartja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezni fogja a vakcinát a gyerekek immunizálására is. Ha ez megtörténik, akkor Magyarországon is lehet alkalmazni.

A szakember személyes véleményét is elárulta.

– Én még várnék a gyerekek oltásával, mert keveset tudunk arról, hogy okoz-e náluk olyan gyakori és olyan súlyos betegséget a koronavírus, hogy érdemes legyen őket immunizálni. Azt sem tudjuk még pontosan, hogy esetükben jelentkezik-e valamilyen mellékhatás a vakcina beadása után. Bár a napokban hallottunk arról, hogy egy egyéves és egy hároméves gyermek is meghalt a koronavírus-fertőzés miatt, és azt is tudjuk, hogy az egyik gyermek Down-kóros volt. Nagy valószínűséggel a másik esetben sem kizárólag a Covid volt a halál igazi oka – jegyezte meg Rusvai Miklós.

Receptorgátló

A magyarországi gyógyszer- és orrspray-fejlesztéssel kapcsolatban is kérdeztük. A víruskutató elmondta, a spray a fertőzés megelőzésére szolgál. Úgynevezett receptorgátló, aminek a hatóanyaga a sejtek felszíni receptorához kötődik, így akadályozva, hogy a tüskefehérje hozzá tudjon kapcsolódni. Mivel a koronavírus nem tud kötődni, nem tudja megfertőzni a sejteket.

– A másik magyar fejlesztésű gyógyszer pedig vélhetőleg enzimgátló hatású. Ha a vírus bejutott a sejtbe, akkor a termelődő vírus mennyiségét erőteljesen csökkenti, és ezáltal megakadályozza, hogy súlyos tünetek alakuljanak ki. Ezenkívül azt is gátolja, hogy a fertőzött személy nagy mennyiségben ürítse a vírust, így kisebb mások megfertőzésének a veszélye. Ilyen elven alapuló gyógyszerek már léteznek, de olyan sajnos még nincs, ami képes lenne arra, hogy minden koronavírusos embert száz százalékig meggyógyítson. Vírusfertőzések esetében egyébként nem ismerünk ilyen készítményeket, kivétel az AIDS, mely gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Az összes többi esetében csak a tünetek enyhíthetők, a vírus mennyisége csökkenthető, ami esélyt ad a szervezetnek, hogy legyőzze a betegséget. Azonban fontos tudni, hogy nem a gyógyszer küzdi le, hanem az immunrendszer – tette hozzá Rusvai Miklós.

(A borítóképen: Hazánkban orrspray-fejlesztés is zajlik (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában