kihívás

2021.11.10. 18:00

Száraz November – avagy a harmincnapos alkoholmentesség hónapja

A Kék Pont Alapítvány szervezésében hatodik alkalommal indult útjára a kampány.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évek tematikái érintették már a nők és az egyetemisták alkoholfogyasztását, a tavalyi kihívás pedig az egyéni felelősséget emelte ki a járvány idején. Ebben az évben a szervezők döntöttek, hogy visszatekintenek a mögöttük álló évekre és számba veszik az eredményeiket – tudtuk meg Dávid Ferenctől a projekt koordinátorától.

– Azokat a pozitív változásokat szeretnénk láthatóvá tenni, amelyek a Száraz November hatására mentek végbe a résztvevők életében. Sokan számoltak be nekünk az egész életüket megváltoztató hatásról, magasabb életminőségről és a józanság fontosságának felismeréséről. Voltak, akik segítséget kértek tőlünk és olyanok is szép számmal vannak, akik másoknak segítettek a józanság megtartásában. A legtöbben mégis azok vannak, akik felismerték a mértékletességben rejlő lehetőséget arra, hogy kontroll alatt tartsák a fogyasztásukat és sokkal tudatosabban tekintsenek az italhoz fűződő viszonyukra. Annak érdekében, hogy teljesebb képet kaphassunk ezekről a pozitív változásokról, megkérdeztünk a kihívásban résztvevő száz embert arról, hogy mi történt velük az elmúlt évek Száraz Novemberei alatt. A válaszokban visszaigazolást kaptunk arról, hogy az általunk feltételezett pozitív változások valóban léteznek és komoly hatással vannak a hétköznapi életre. Magunk is meglepődtünk, hogy milyen sokrétű ez a hatás és mennyire szerteágazó formában van jelen – fogalmazott.

– A Száraz November kihívást minden sóvárgással teli pillanata ellenére is a sikerélmény és a felszabadultság érzése keretezi, a józanság folyamatos felértékelődése és az egyéni döntés hangsúlyossá válása mellett. A józanság okozta sokkal jobb közérzet és a rohamosan javuló fizikai és mentális állapot minden esetben jelen van a válaszokban és a hatása szinte az élet minden területén jelentkezik. Az alkohol nélküli szórakozás lehetőségének felismerése mint valós opció az éjszakai életben, vagy a röviditalok elhagyása és a fogyasztás tudatos csökkentése saját döntés alapján, igazi forradalmi változás az emberek életében. A mértékletességben rejlő öngondozás lehetőségének felismerése már egyetlen Száraz November után is megjelenik és alapjaiban változtatja meg az örömökhöz fűződő viszonyokat – sorolta a kampányban résztvevők életében jelentkező pozitívumokat.

– A testben bekövetkező pozitív változásokat, a hidratáltabb bőrt és a csökkenő haskörfogatot, a gyorsabb gondolkodást és tisztább helyzetfelmérést a legtöbb válaszadó kiemelte, csak úgy mint a kitartást és az örömök feletti kontroll dicsőségét. A Száraz November többek számára mutatott rá arra, hogy elvesztették a kontrollt az ital felett, így számukra a segítség kérése és az élethosszon át tartó józanságra törekvés lett a kihívás következménye. Aki már többször megcsinálta a harminc napos józanságot, könnyebben tud nemet mondani az alkohollal keretezett helyzetekben és sokkal tudatosabban tekint önmagára, felismerve a józan kapcsolódásban rejlő örömöt – folytatta.

– 2021-ben szeretnénk megmutatni, hogy mit jelent a Száraz November azoknak, akik már többször megcsinálták és meghozni a kedvet azok számára akik eddig még csak kacérkodtak a gondolattal, hogy belevágnak. Az idei kampányban a résztvevőkkel készült mini videók segítik majd a népszerűsítést és elindítjuk az internetes oldalunkat is a merjkevesebbet.hu címen, ahol a mozgalom általános tudnivalói és hírei mellett egy nagy közös résztvevő számlálót is találhatnak majd az érdeklődők. Hiszünk benne, hogy az évről évre egyre nagyobb tömegeket megmozgató Száraz November kampányunk hozzájárul az öngondozás elterjedéséhez, az alkoholfogyasztás csökkentéséhez és egy egészségesebb társadalom kialakulásához – emelte ki a koordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában