emlékezés

2021.11.21. 16:00

Puskás magyarságunk kitörölhetetlen szelete

Életműve elismeréseként róla nevezték el az ország legnagyobb sportlétesítményét.

Kolodzey Tamás

Budapest, 2002. augusztus 21. Puskás Ferenc egykori labdarúgócsillag 75. születésnapja alkalmából Puskás Ferenc Stadion névre keresztelték a Népstadiont. Az ünnepség keretében Magyarország válogatottja Spanyolország nemzeti együttesével mérkõzik meg a fõvárosi stadionban. A hivatalos névadó ünnepséget a mérkõzés elõtt tartották. A "Puskás Ferenc Stadion" feliratú táblát Jánosi György gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, valamint a spanyol és a magyar labdarúgó-szövetség elnöke, Angel Maria Villar és Bozóky Imre leleplezte Puskás Ferenc és felesége, Hunyadvári Erzsébet jelenlétében. A képen: Puskás Ferenc egy nyitott sportkocsiban ülve körbeautózza a pályát. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

Az Aranycsapat kapitánya 2006. november 17-én hunyt el. A lélekemelő búcsúztató ceremóniát pedig december 9-én tartották. A róla elnevezett stadionban a teljes sportvilág jelenlétében köszöntek el tőle: az ágyútalpra helyezett koporsóját katonai tiszteletadással a Hősök terére, majd a világhírű futballista végső nyughelyére, a Szent István-bazilikába kísérték.

Többször járt Miskolcon

A gyászmisén beszédet mondott Sepp Blatter, a FIFA és Juan Antonio Samaranch, a NOB elnöke, Ramón Calderón, a Real Madrid akkori elnöke, Franz Beckenbauer világbajnok német labdarúgó és szövetségi kapitány, hajdani társai nevében Grosics Gyula, továbbá Szepesi György, aki – kis túlzással – az egész pályafutását végigbeszélte.

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett focista halálának tizenötödik évfordulóján kitett magáért a köztelevízió. Újra láthattuk ötórás temetését és a teljes életét kétrészes filmben feldolgozó alkotást. Nincs még olyan magyar ember, akinek annyi beceneve volt, mint Puskásnak. Hívták Öcsinek, a nemzet bombázójának, az évszázad gólkirályának, száguldó őrnagynak, svábnak, a spanyolok pedig Panchónak.

A kilencvenes években többször járt Miskolcon, és akit csak tudott, megtréfált, ő volt az egyetlen, aki országunkban bárkinek bármit mondhatott. Egyik itteni, színészeket meghazudtoló, felejthetetlen nagy jelenetét a Calypsóban adta elő, ahol a tulajdonostól tokaji vörös bort kért – cserében pedig tablóképet kapott a kisvendéglő falára. A máig leghíresebb honfitársunk – mert az egykori csatár nevét a Föld minden szegletében ismerik – számtalan mondását, ízes aranyköpését napjainkban is sokan és sokszor idézik, és még sokáig fogják, mert Puskás örök. Magyarságunk szelete, identitásunk darabja.

(A borítóképen: A Népstadiont Puskás Ferencről keresztelték el, és azóta vadonatúj arénát építettek a helyén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában