rovarvilág

2021.11.25. 11:00

Óriás rovarok versenye

Az ökoszisztéma legnagyobb, fontos szereplői közül lehet választani.

Az érdeklődők a Magyar Rovartani Társaság honlapján voksolhatnak a 2022-es év rovarára, 2021. december 6-ig. A kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy védett fajra és a rovarok élővilágban betöltött lényeges szerepére. A három versenyző idén: a fűrészlábú szöcske, az óriás tőrösdarázs és az óriás énekeskabóca.

A fűrészlábú szöcske az óriások között is a legnagyobb Közép-Európában. Testhossza akár 11 és fél centiméteresre is megnő. Igazi amazonnak nevezhetjük, mert kizárólag szűznemző, és csak nőstény egyedei vannak. Ennek köszönheti, hogy elterjedési területe egészen Portugáliától Kínáig húzódik. Hiába a gigászi termet, mégis ritkán kerül szem elé, mert teljesen beleolvad a növényzetbe. Mozdulatlanul várja prédáját. Az egyenesszárnyúak között egyedülálló módon csak rovarokat fogyaszt.

Beporzó és éneklő óriás

Az óriás tőrösdarázs a legnagyobb európai hártyásszárnyú, testhossza az 5 centimétert is meghaladhatja. A beporzó rovarok közé tartozik, ezért igen hasznos faj. Gyakran láthatjuk keringeni korhadó fák vagy a komposzt közelében. Békés állat, az emberekre és a háziállatokra sem veszélyes. Mivel ragadozó, segít kordában tartani a mezőgazdasági kártevők és veszélyes jövevényrovarok állományát – nyilatkozta lapunknak korábban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az óriás énekeskabóca a kabócák alrendjének legnagyobb képviselője, szárnyfesztávolsága 75–85 milliméter. Hazánkban legnagyobb számban a Balaton-felvidéken és a Budai-hegységben fordul elő. Jelenlétét elárulja a hímek éneke, amelyet a potrohuk tövénél található páros membránokkal keltenek. A kiadott hang hullámhossza és frekvenciája a fajra jellemző. Bioakusztikai módszerekkel határozásra is alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában