segítségkérés

2021.11.23. 20:00

Megható: ezt a levelet írta a Télapónak a miskolci kisfiú

Szebasztián az édességet is szereti, de inkább ruhát és cipőt kért, hogy a szüleinek segítsen.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

A nyolcéves Szebasztián levelet írt a Télapónak, mert mint fogalmazott, hisz benne, hogy létezik. A jóságos nagyszakállúnak elárulta, hogy szereti a gyümölcsöt és az édességet, de nagyon megköszönné, ha „ruházatban tudna neki segíteni”. Levele végén a méreteit is feltüntette, 34-es cipőt és 136-os ruhát hord. A kisfiú rajzolt is a Télapónak, két angyalkát, egy csizmát, ami egyelőre üres, és magát a jóságos nagyszakállút. Szebasztián sorai kissé keszekuszák, keveri a nyomtatott és írott betűket, és a helyesírása sem tökéletes, de még csak második osztályos, és sorai szinte mindent elárulnak életéről.

Szegényes körülmények

A kisfiú a Lyukóvölgyben lakik szüleivel és két testvérével, tudtuk meg Kádasné Balogh Orsolyától, aki évek óta patronálja a városrész családjait, gyermekeit. Barátai és ismerősei segítségével mikuláscsomagokkal lepi meg a kicsiket, karácsonykor ajándékokkal, iskolakezdéskor pedig iskolatáskákkal és tanszerekkel. Mint mondja, csak azoknak a családoknak segítenek, akik együttműködőek, és törekszenek a „normális” életre. Orsolya lelkes állatvédő is. Korábban a Lyukóban kóborló, gazdátlan kutyákat is mentette, és gondoskodó, szerető gazdit keresett nekik.

– Szebasztián családját évek óta ismerem. Rendesek, tiszták, az udvaruk is gondozott. A házban bent van a víz, igaz, csak csordogál, a fürdőszobájuk pedig egy kádból áll. Körülményei tehát szegényesek, de amit tudnak, megtesznek, hogy megfelelő környezetet tudjanak biztosítani a gyermekeik számára. A kutyájukat évekkel ezelőtt ivartalanítottuk és chipeltük, kutyaházat is vittünk nekik. A kutyus azóta is jól van, egészséges, jól tartják, és a háza is megvan. Szebasztián tavaly a Jézuskának írt levelet, és nem játékokat kért, mint más gyermekek, hanem cipőt. A kisfiú ugyanis jól tudja, hogy azzal segíthet a szüleinek a legtöbbet, ha ruhát vagy cipőt hoz neki a Télapó és a Jézuska. Bármikor ellátogatunk hozzájuk, mindig azt mondja, hogy szeretné meghálálni az ajándékokat, és szívesen elmegy az Északi-sarkra szenet lapátolni – mesélte Orsolya.

Azzal folytatta, hogy Szebasztiánnak kicsit nehezen megy a tanulás, még keveri a betűket, de nagyon kedves gyerek. Orsi azért tette föl a levelét a közösségi oldalra, hogy valaki hátha tudja teljesíteni a kívánságát. Az elmúlt évben ő és a barátai, azaz a jó tündérek, minden télen ellátogattak Lyukóba, és vittek a patronált családoknak csomagokat. Most azonban valószínűleg nem lesz erre lehetőségük, mert nem tudni, hogy a járvány miatt milyen korlátozásokat vezetnek be decemberben.

Azt azonban Orsi, aki a férjével él, elhatározta, hogy Mikulás-este (vagy pár nappal később, a munkabeosztásától függ) elviszi magukhoz Szebasztiánt, hogy találkozhasson az „igazi” Mikulással, vagy ahogy a kisfiú nevezi, Télapóval. Orsiéknál tavaly is volt egy Lyukóban élő gyerek, karácsonykor vitt haza egy kislányt.

– Egy gyermeket mindenképpen szívesen fogadok az idén is, hogy kit, az attól függ, hogy a szülők kit engednek el velem. Szokták kérdezni, hogy miért segítem a szegény családok gyermekeit. A válaszom, hogy a gyermek nem tehet róla, hogy hová születik.

Ha segítem őket, lehetőséget biztosítok nekik, és motiválom őket a jobb életre. Azt mondom nekik, hogy ha jól viselkednek és jól tanulnak, akkor egy boldog jövőre van esélyük. Arra is tanítom őket, hogy mindig becsüljék meg azt, amijük van. Legyen az a kutyájuk, a ruhájuk, a játékuk vagy bármi más – tette hozzá Orsolya.

Ha valaki szeretné segíteni Szebasztiánt gyermekruhákkal vagy mikuláscsomagokkal, akkor kérjük, hívja föl Kádasné Balogh Orsolyát a következő számon: 06/20-616-24-54.

(A borítóképen: Szebasztiánhoz tavaly is ellátogatott a Mikulás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában