Márton-napi rendezvény

2021.11.09. 13:00

Lámpásokkal Hámorban

Egyre több helyen találkozhatunk Márton-napi rendezvényekkel, Miskolcon a Hámori Waldorf Iskola Márton-napi bazára a legnagyobb múltú, csaknem 30 éve rendezik meg november közepén.

MM

Készülődés

Forrás: HWI

Fotó: JocoFoto 2014

Így történt ez idén is, a múlt szombaton újra megnyitotta kapuit az intézmény a Hámorba látogatók előtt.

Készülődés a lámpásokkal.

Szent Márton Pannóniában született, a Római Birodalomban. Katonaként szolgált, majd egy napon keresztény hitre tért, szent életű ember, majd Tours püspöke lett belőle, mesélte a boon.hu-nak Rőczei Zsanett, a Hámori Waldorf Iskola tanára.

Megtérését egy találkozásnak köszönheti. Egy hideg téli estén fázó koldust pillantott meg a város kapujában. Szívében szánalom ébredt a rongyos, kiszolgáltatott ember láttán, meleg köpenyét kardjával félbevágva, a fél köpenyt vállára terítette.

A palacsinta az örök sláger.

Története a másik emberhez való odafordulásra, az önzetlen adományozásra tanít minket. Az iskolába járó gyerekek ilyenkor kezük munkáját, az általuk készített tárgyakat ajánlják fel a közösség javára. A bazárt lezáró lámpás felvonulás pedig a szeretet fényét viszi a világba, foglalta össze az ünnep lényegét Zsanett.

De a Márton-napra nem pusztán a vásár miatt volt érdemes kilátogatni, bábelőadások, Meseerdő, gyertyamártás, lámpás- és töklámpáskészítés is várta a gyerekeket, felnőtteket. S ha a vendégek megéheztek, megszomjaztak, a gimnázium diákjai a palacsintázóban, teázóban várták őket egy kis testi-lelki feltöltődésre.

Koraeste a diákok, tanárok, szülők és a vendégek (az addigra elkészült) lámpásaikkal körbesétáltak Hámorban a Szinva-patak partján, s az imbolygó lámpások fénye megvilágította az utat hazafelé az egyre növekvő kinti sötétségben.

https://boon.hu/video/marton-nap-hamorban-1/

https://boon.hu/video/marton-nap-hamorban-2/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában