Alkotópályázat

2021.11.24. 15:00

Kevesebb, de szép alkotások

Iskolások és fiatal felnőttek kézműves munkáit díjazták.

Tóth Balázs

Forrás: Bihari Népművészeti Egyesület

Közös kiállításon mutatták be a XIV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Alkotópályázat észak-magyarországi és észak-alföldi alkotóinak munkáit Berettyóújfaluban. A régiós pályázatokat a Matyó Népművészeti Egyesület és a Bihari Népművészeti Egyesület szervezte meg.

Hat megyéből, illetve a Felvidékről 47 egyéni, illetve csoportos pályázó 194 munkát küldött be, négyötödüket ki is állították.

Pap Bernadett, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, idén kevesebb pályázó volt, mert az elmúlt két évben szinte alig volt jelenléti oktatás, szakkör az iskolákban, ezért döntöttek a közös kiállítás mellett. A pályázati munkák minősége azonban kiváló volt, nagyon szép alkotások születtek, s a pályaművek többségét az országos szakmai zsűri tovább is juttatta az országos kiállításra, amelyet valószínűleg januárban rendeznek Debrecenben.

Mint Pap Bernadett elmondta, négy korcsoportban, a 6–10 évesek, 10–14 évesek, 15–20 évesek és 21–35 évesek kategóriájában lehetett pályázni. A régióból öt csoportos és hét egyéni pályázó volt. Sajnos Mezőkövesdről nem volt idén pályázó, a környékről is csak egy, Tiszadorogmáról, őt díjazta is a zsűri. Érkeztek viszont pályamunkák Bőcsről, Ózdról, Göncről, Miskolcról a Felvidékről pedig Kassáról és Fülekről. Változatos kézműves technikákat alkalmaztak a fiatalok, nemez-, gyöngy-, kerámia-, vesszőfonás, mézeskalács, festett fa, festett tojás alkotások is készültek.

Díjat kapott az ózdi Horváth Ingrid bútorfestése, a tiszadorogmai Makkai Fruzsina vesszőkosara, a miskolci Farkas Gerda, illetve az ózdi Buth Petra gyöngy ékszere. Fülekről a Mocsáry Lajos Alapiskola kézművescsoportja kapott elismerést, de a többiek munkáját is kiállították.

Pap Bernadett reméli, két év múlva már több pályázó lesz a régióból és Dél-Borsodból is, szükség volna az iskolai szakkörök újraindulására.

(A borítóképen: Kiállított alkotások)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában