Kisállat

2021.11.24. 19:00

Kertünk téli tüskés vendége

A sünök nem képesek téli álmuk alatt elmenekülni, nekünk kell vigyázni rájuk.

Detzky Anna

Fotó: MME

Az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A kertek, parkok rendezése során összegyűjtött ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Fontos, hogy a növényi halmokat az esetleg alájuk költözött, éjszakai életmódot folytató sünökre odafigyelve szállítsák el.

Fizethet, aki bántja

– Korábban leginkább az avar­égetés jelentett nagyobb veszélyt a téli álmot alvó süncsaládokra vagy ellő sünökre, ma már inkább a helytelen kertrendezés, hiszen a legtöbb településen rendelet tiltja a zöldhulladék elégetését – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Idén január 1-től pedig az önkormányzatok már nem adhatnak ki saját hatáskörben erre vonatkozó engedélyt. A hazánkban nagy számban élő keleti sün védett faj, 25 ezer forint természetvédelmi értékkel bír. Ez azt jelenti, hogy ha szándékos bántalom éri, az elkövető 200 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtható szabálysértés miatt. A velünk élő fajok persze sok mindenhez képesek alkalmazkodni, de van, amihez lehetetlen számukra, mert mindig másképpen és máshol történik. Az égetés és a gereblyézés is ebbe a kategóriába tartozik.

A téli álmot alvó sünök különösen védtelenné válnak, mert lelassul a szívverésük.

– Amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken, a sünök akkor kezdik el a téli álmukat. Fokozatosan 6 fokra hűtik a testüket és lecsökkentik az életműködésüket, lelassul a keringésük. Szendergésükből öt-hat hónappal később, májusban ébrednek föl a levél- és rőzsehalmok alatt, amikor 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Ilyenkor néhány óra alatt felmelegítik magukat. Bár semmilyen nyomot nem hagynak, de ha télen mégis megtaláljuk őket, nem fognak fölébredni. Hogyha pedig elégetjük a fölöttük található halmot, nem lesznek képesek elmenekülni, mert összegömbölyödéssel védekeznek. Kertrendezésnél ne használjunk vasvillát, gereblyét a zöldhulladék összegyűjtésére! Inkább forgassuk át kézzel a halmokat, vagy a szerszámok nyelével ellen­őrizzük azokat! Szigorúan tilos meleg helyre vinni az alvó süniket. Célszerű inkább egy közeli bokor alá betenni őket, vastagon lombot halmozva rájuk, anélkül, hogy kézzel megérintenénk az állatokat – emelte ki a szóvivő.

Az MME népszerűsíti a természetvédelmi rőzserakások kihelyezését.

– A közparkokban évről évre érdemes lombhalmokat megtartani, ami csökkenti a környezetszennyezést és klímabarát is. A legkomfortosabb lakás a sünök számára a levélkupacra helyezett rőzsehalom. Emellett süngarázst is ki lehet tenni, akár a kertünkbe. Ez egy kisméretű, lapos, kutyaházszerű eszköz, leemelhető tetővel, amibe éber állapotukban bele tudnak költözni a sünök és nyáron világra hozzák benne a kicsinyeiket. Bár téli álomra ez nem alkalmas, de előszobás lakosztály található benne, amit szénával, szalmával vagy lombbal tölthetünk fel. Ide jó eséllyel várhatjuk tavaszra és nyárra a süncsaládokat. További információk a mesterséges sünlakhelyekről az MME honlapján olvashatók – tudatta a szakember.

(A borítóképen: Szívesen bújik meg a levélhalmok, az avar alatt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában