Könyvbemutató

2021.11.22. 21:00

Izsóppal tisztogat az író

Megelevenedik a megyeszékhely történelme egykori alakjaival Kovács Éva kötetében.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

Az Irodalmi Rádió alkotója, Kovács Éva Hints meg Istenem izsóppal című elbeszéléskötetét mutatták be a megyei könyvtárban.

A címadó mű a szerző pap testvérének kommunista rendszerrel szembeni ellenállásáról szól. A könyvről Zsoldos Árpád, az Irodalmi Rádió vezetője beszélgetett Kovács Évával. Az idős szerző Szakáldról származik, de gimnazista éveitől kezdve Miskolcra járt iskolába, majd ott is élt. Gyógyszerészeti asszisztensként, később banktisztviselőként dolgozott.

Történeteiben az egykori megyeszékhely mindennapjait idézi fel. Első, verseiből és rövidprózáiból összeállított kötetét az Irodalmi Rádió, Változó évek címmel, 2019-ben adta ki. A könyvbemutatót az edelényi Császta Néptáncegyüttes műsora színesítette.

Zsoltárt idéz a cím

„Jól illett a kötet témájához a néptánc, hiszen Éva sokat mesél az 1940-es évek falusi életéről is. Az idei könyvkiadás programunk egyik legfeltűnőbb címét sikerült kiválasztania, de talán sokan nem tudják, hogy mit jelent az izsóp szó” – vetette fel Zsoldos Árpád.

„A pap bátyám utolsó miséjén a »hints meg, Istenem, izsóppal, és megtisztulok a fák alatt, moss meg engem, és fehérebb leszek, mint a tél hava« kezdetű zsoltárt énekelték a hívek. Ahogy az énekben is szerepel, az izsóp egy tisztító fű, amivel régen behintették az embereket – magyarázta Kovács Éva. – A bátyám tizennégy évvel idősebb volt nálam, és a Fráter György Katolikus Gimnázium második legjobb tanulója volt. 1941-ben, abban a háborús évben érettségizett, amikor én születtem. Egyedül úgy volt lehetősége rá, hogy továbbtanuljon, ha az egri szemináriumban papnak tanul. Ott kitűnő érettségije miatt ingyenesen tanították volna. Azért, hogy ne sorozzák be katonának, a szüleim elengedték. A múlt rendszerben mindig kiállt a hívek jogaiért, ezért 1950-től két évet börtönben és internálótáborban kellett töltenie.”

(A borítóképen: Kovács Éva elbeszéléskötetét a megyei könyvtárban mutatták be)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában