országos szentségimádás

2021.11.23. 16:48

Isten a rádióból is szólhat hozzánk

Krisztus király ünnepén a fiatalokat a mennyei királyság polgárainak hívták meg.

Detzky Anna

A Mindszenti plébánia is bekapcsolódott az országos szentségimádásba, Krisztus király ünnepének előestéjén, 2021. november 20-án szombaton, a Jubilate Deo Együttes zenei szolgálata mellett. Az advent előtti utolsó vasárnapon a Megváltó királyi méltóságát ünneplik a római katolikusok. Ilyenkor azért imádkoznak, hogy jöjjön el Isten országa és békesség uralkodjon az egész Földön. A zenés dicsőítéssel egybekötött lelkinapra most elsősorban a fiatalokat várták. A 17 órakor kezdődő szentmisén Holló Gábor atya, a Fráter György Katolikus Gimnázium iskolalelkésze hirdette Isten igéjét. Majd a Milleniumi teremben egy katalán misszionárius, Carlos bizonyságtételét hallgathatták meg a résztvevők, aki a Neokatekumenális lelkiségi út szolgálójaként jött Magyarországra. Az alkalmat közös sütizéssel, teázással zárták agapé keretében.

Jézusban a szabadság

„A legtöbb ember nem szereti, hogyha uralkodnak fölötte. Mindenki szeretne szabadon élni, hogy azt tehesse, amit jónak lát” – mondta a szentmisén Holló Gábor atya. „A királysággal, mint intézménnyel kapcsolatban sem feltétlenül mindig pozitív dolgok jutnak eszünkbe, mert a királyok sokat háborúztak egymással. Többen közülük igazságtalanul kormányoztak és elviselhetetlen terheket raktak a leigázottak nyakába.”

Nem földi király

Azt, hogy Jézus országa micsoda, a kortársai nehezen értették meg.

„Krisztus király ünnepének előestéjét ünnepeljük. Már Poncius Pilátust is foglalkoztatta a kérdés, hogy hogyan kell érteni, hogy Jézus a zsidók királya, miközben a saját népe adta fel és küldte a halálba. A Megváltó azt válaszolta Pilátusnak, hogy az én országom nem ebből a világból való. A farizeusok, az írástudók és a zsidók többsége nem értette meg ezt. Olyan valakit vártak, aki erővel és hatalommal lép föl, és kiszabadítja a népét a római elnyomás alól. Ezzel szemben Krisztusnak nem volt hadserege és a legalkalmatlanabbakat gyűjtötte maga köré: írástudatlanokat, bűnösöket, kitaszítottakat, megvetetteket” – sorolta az atya.

Szívünkben épül

Akik Krisztussal tartanak, azok a mennyei királyság polgárai lehetnek.

„Ma ugyanúgy mint kétezer évvel ezelőtt Jézus megszólít és meghív minket is az országába. A kérdés az, hogy vajon mi meghalljuk-e a szavát és készek vagyunk-e belépni ide. Krisztus nemcsak akkor hívogat, amikor az Oltáriszentség előtt térdelünk, vagy szentmisén veszünk részt. Hanem ott van a hétköznapjainkban is. Ezt én is megtapasztaltam, miközben autóztam és egyszer, amikor nagyon szükségem volt rá, megszólalt a Halott Pénz, Amikor feladnád című száma. Isten ezen keresztül is képes minket megszólítani. Nekünk nem olyan királyunk van, aki valahol a messzeségben lakozik és lesújt ránk, ha nem teljesítjük a kötelességünket. Ezzel szemben már megszerezte nekünk a győzelmet, folyamatosan mellettünk áll és bármilyen állapotunkban odafordulhatunk hozzá. Neki az a célja, hogy a békesség, öröm és a szeretet eljöjjön az egész világon, de nem látványosan. Ez az ő igazi királysága, ami bennünk kezdődik és rajtunk keresztül válik láthatóvá mások számára” – hangsúlyozta a katolikus iskolalelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában