kiállítás

2021.11.22. 19:00

Ismert énekesek portréit festette meg

Zenei és vizuális élményt is jelentett a Mhorai koncertje és Jacsó Balázs kiállítása.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Egyestés kiállítást láthatott nemrégiben a metálrajongó közönség Mezőkövesden, Jacsó Balázs ugyanis az első lemezbemutató turnéjára induló mezőkövesdi Mhorai zenekar koncertje idején mutatta be a témához illő munkáit a Közösségi Ház előterében. A nézők közül néhányan meg is jegyezték, ilyen még nem volt Kövesden.

Erősítik egymást

– Kövesden ilyen szerintem sem volt, de szerintem ez nem nagy kuriózum – kezdte Jacsó Balázs. – Hasonló kezdeményezés volt viszont egy székesfehérvári zenekarral. Azt gondoltam a Mhorai zenekarral egyeztetve, ha koncertezik, és van lehetőség, csinálok egy kiállítást. A kettő inkább erősíti egymást, vizuális, auditív élmény is a látogatóknak – mondta Jacsó Balázs.

Olyan zenészek portréit festette meg, akik a kedvencei közé tartoznak a rock-metál kategóriából. Nagy élmény volt számára, hogy egyik-másik képet alá is íratta a rajta szereplő zenésszel. Szempont volt, hogy olyanokat fessen meg, akik nemcsak sokat adnak, hanem külsőségeikben karakteresek is.

Tiszteletadás

Mint mondta, a festészet szűk szegmensébe tartoznak az alkotások, nem klasszikus művészeti dolgok, hanem tiszteletadás azoknak, akik sokat adtak zeneileg. Bár a sorozatok elején az alkotók általában ellövik a puskaport, kiválasztják a kedvenc nagyokat, utána pedig úgy kell keresgélni, kik azok, akik jól megfesthetők, azért vannak még olyan zenészek, akiket szeretne megörökíteni ily módon.

Sokszor előfordul, hogy nincs róluk olyan kép, ami jól megfesthető

Jacsó Balázs

– Nagy hátrány, hogy mivel ezek fotórealisztikus festmények, igénylik, hogy nagyon jó minőségű fotó alapján készüljenek. Sokszor előfordul, hogy nincs róluk olyan kép, ami jól megfesthető. Nem szeretnék gyengébb minőségű fotókról dolgozni, mert az nem adja vissza a karakterüket – mondta Jacsó Balázs.

Elmondta, még nem érkezett kérés a zenészektől, hogy fesse meg őket, nem is célja. De sok olyan zenész van, aki a közegben mozog, fotós, grafikus. A visszajelzések pozitívak, Eric Danielsson, a Watain zenekar frontembere aláírta a festményt, s utána e-mailben jelezte, tök jók a képek, sok sikert kívánt hozzá. Ővele személyesen nem tudott találkozni, bevitték neki a képet. Csihar Attilával viszont igen, vele könnyebb volt a kommunikáció, ő is nyugtázta a képet, pozitív volt a visszajelzés.

Jacsó Balázs korábban számos albumborítót tervezett és készített zenekaroknak. Ezek a munkák mostanában háttérbe szorultak, megváltoztak a borítók.

– Régebben digitális módon készítettem lemezborítókat, azután átpártoltam az analóg művészetre. Több olyan munkám volt az elmúlt években, ami szándékosan olajjal készült, és borító lett. Ezek táplálkoznak a digitális korszakból, megpróbáltam átültetni olajra azokat, amik a digitálisban fontosnak, esztétikusnak, izgalmasnak tűntek, de nem lehet mindent egy az egyben átvenni. Ezek a kettő ötvözetei, a felületek, textúrák viszik el. Sokkal kevesebb mostanában a borító, de nem sajnálom, mert előfordult, hogy nem ugyanazok voltak az elképzeléseink a dolgokról a zenekarral. A digitális képet könnyebb alakítani, az analógot sokkal körülményesebb – fejtette ki Jacsó Balázs.

A közösségi felületeken

Ő egyébként tetoválással is foglalkozik, a járvány idején voltak zárások, amikor mindenki otthon volt, ezeknek az időszakoknak az előnye az volt, hogy többet lehetett festeni, a tetoválásnál viszont hátrányt jelentett.

Az egyestés kiállítás folytatásáról elmondta, nem volt tervben a képek utaztatása egy turnén. Főleg egy zenekarnak nehéz magával vinni, de a képek felrakása is problémás, nem biztos, hogy a koncert helyszíne ideális egy kiállításhoz is. Amennyiben viszont a jövőben lesz lehetőség megjelenni a képekkel, az kifejezetten jó. A közeljövőben nem tervez a néhány évvel ezelőttihez hasonló nagyobb kiállítást, a közösségi felületeken mutatja be alkotásait.

(A borítóképen: Olyan zenészek portréit festette meg, akik a kedvencei)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában