Az állatorvos válaszol

2021.11.15. 19:00

Hályogot jelezhet, ha zölddé válik kedvencünk szeme

Kulcsfontosságú, hogy a látásromlás jeleit minél hamarabb észrevegyük kedvencünknél.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az idős kedvencek egészségére fokozottabb figyelmet kell fordítani. Öreg kutyáknál és macskáknál is, bár jóval ritkábban, de előfordul, hogy elromlik a látás. Egy olvasónk kérdezte, hogy miről lehet észrevenni, hogyha zöld hályog van egy kutya szemén, és mikor szükséges a tünetekkel állatorvoshoz fordulni.

– A gazdi látásromlás esetén azt veszi észre, hogy a kutyus vagy cica nekimegy az általa megszokott dolgoknak. Jelző tünet lehet még, hogy sötétben, szürkületben bizonytalan, esetleg félősebb, gyakran a fal mellett közlekedik – mondta dr. Vass Andrea kis­állatgyógyász, klinikus szak­állatorvos. – A zöld hályog vagy más néven glaukóma megjelenésénél legtöbbször semmilyen előjel nincsen, hirtelen, bármely életkorban kialakulhatnak a tünetek, ezért nem lehetséges megelőzni. Ha esetleg tudjuk, hogy kedvencünk családjában volt ilyen betegség, érdemes megvizsgáltatni szemészállatorvossal, hogy mindenképpen észrevegyük a kezdeti tüneteket. Minél hamarabb észleljük a problémát, annál tovább megőrizhető a látás minősége. A hajlam fajtajellegtől függően eltérő lehet.

A látás szinten tartása a cél

A tünetek megjelenése esetén a látásképesség szinten tartása a cél.

– Zöld hályognál tényleges hályogról nem beszélhetünk. Ez tulajdonképpen a belső szemnyomás megemelkedését és az annak következtében kialakuló súlyos, a szem belső képleteit érintő elváltozásokat jelenti. Egyik fontos tünet a pupilla kitágulása, annak következtében a szemfenék zöldesen tűnik elő számunkra, innen kapta a betegség a nevét. Sajnos a magas szemnyomás fájdalommal is jár, a zöld hályog néhány éven belül szinte mindig vaksághoz vezet. Létezik számos hatékony szemcsepp a kezelésre, illetve több műtéti technika is. Ezeknek célja a belső szemnyomás megfelelő szinten való tartása és a szem látóképességének a védelme. A folyamatos szemcseppes kezeléshez hozzá kell szoknia mind az állatnak, mind a gazdának. Ha a négylábú elveszíti a látóképességet, akkor javasolt a megszokott környezetén minél kevesebbet változtatni. Tanácsos pórázon sétáltatni és odafigyelni a séta közben közelébe kerülő idegen állatokra adott reakciójára – ajánlotta az állatorvos.

Tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében.

Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos, dr. Pál Petra kórházi állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk.

Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában