élete a zene

2021.11.22. 07:00

Gitárral a kézben jár az oviba énekelni

Ferenc zenél az ovisoknak, tanít, együttest alapított, és dalokat is ír.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónktól

Paulin Ferenc élete a zene. Diákjait gitározni tanítja, és ott van minden ünnepségen, kulturális rendezvényen, amit Ináncson rendeznek. Jelenleg közművelődésiasszisztens-képzésre jár, mert adódott egy lehetőség, ő lehet majd a település művelődésszervezője. Tíz éve alakított egy zenekart, a neve Arany Acoustic. A névválasztás onnan jött, hogy az Ináncsi Arany János Általános Iskola akkori tanítványai alkották.

Ferenc Kárpátalján született, és ott nőtt fel, a zenei tanulmányait is ott kezdte. Édesanyja azt mesélte neki, hogy már akkor dudorászott, amikor még beszélni sem tudott. A ’90-es évek elején költözött Ináncsra. Jelenleg Encsen lakik, de továbbra is ezer szállal kötődik Ináncshoz.

– Örülök, hogy Abaújba kerültem, nekem nagyon tetszik ez a vidék. Bár sokan panaszkodnak, hogy nem jó itt élni, de engem emlékeztet a szülőföldemre. Ott is készségesek és segítőkészek az emberek. Volt alkalmam az egész ország más tájait is megismerni, mert több zenekarban zenéltem, koncerteztem, de számomra Borsod-Abaúj-Zemplén a legszebb megye – fogalmazott Ferenc.

Büszke az általa alapított zenekarra. Nem elégedett meg azzal, hogy tanítványainak adott egy-egy darabot, amelyeket ők otthon megtanultak, aztán a gitárórán eljátszották. Szerette volna, ha van valamilyen célja a játéknak. Ha valaki egy együttes tagja, akkor az felelősséggel jár. Be kell tartani bizonyos szabályokat, például próbára vagy fellépésre időben oda kell érni, közösen zenélni csak úgy lehet, ha a tagok alkalmazkodnak egymáshoz.

– Az együttes munkába bele kell adni a lelkünket és szívünket, és csak tisztelettel, alázattal lehet jól csinálni. Ha például együtt gitározok egy negyedikes gyerekkel, akkor teljesen egyenrangúak vagyunk, hiszen ugyanazt a darabot játsszuk. Most már a karácsonyi ünnepségre készülünk, ami Ináncs Közösségi Házában lesz – tette hozzá a zenetanár.

Lelki feltöltődés

Elmesélte azt is, hogy nagyon jó kapcsolata van az ináncsi óvodával. Tíz évvel ezelőtt kérte meg az óvoda vezetője, Rácz Zita, hogy játsszon az egyik ünnepségükön. Ferenc szívesen vállalta, és a közös éneklés olyan jól sikerült, hogy azóta minden héten ellátogat az intézménybe a gitárjával. Az ünnepekre is tanulnak egy-két dalt.

– Teljesen más, amikor gitárral szólal meg egy-egy gyerekdal, hiszen a gitár harmonikus hangszer. A kicsikkel töltött idő számomra lelki feltöltődést jelent, a gyerekek pedig örülnek, és gitárkísérettel szívesen énekelnek – magyarázta Ferenc, hozzátéve: az ináncsi iskola ünnepségeinek is lelkes közreműködője.

Ferencet a lelki feltöltődésben még egy zenei formáció, a Nostrum is segíti, amely 6 éve alakult, tanárok alkotják, és a nagyobb egyházi ünnepeken adnak elő egyházi dalokat.

Jubileumok

Azzal folytatta, hogy ebben az évben két jelentős jubileumot ünnepeltek a településen. Bepótolták az óvoda fennállásának 50. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeket, amelyek a járvány miatt tavaly elmaradtak. A település pedig a 750. születésnapját ünnepelte.

– Arra gondoltam, hogy mindkét fontos eseményre írok egy-egy dalt. A szöveg Sőtér Károly zenész, szövegíró barátom munkája, aki a fővárosban él. A dalokat Farkas Péter szintén zenész barátom közreműködésével az ő stúdiójában vettük fel. Péter egyébként a korábbi Holdviola és a mostani Zsaya együttes vezetője. Külön köszönet Gulyás Sárának, a Zsaya együttes énekesnőjének. A stúdiófelvételek anyagi hátterének biztosítását az ináncsi önkormányzatnak köszönhetjük. Külön köszönet Kiss Péter polgármesternek, Nagy Boglárka jegyzőnek és Montvajszki Ferenc alpolgármesternek, akik figyelemmel kísérik a munkámat – hangsúlyozta Ferenc.

Úgy fogalmazott, az egész életét a zene tölti ki. Az óvodásokkal a járvány miatti zárás idején is tartotta a kapcsolatot, persze csak online. Olyan gyermekdalokat válogatott, amelyekhez ötletes illusztrációkat lehetett készíteni. Gitárkísérettel felénekelte a dalocskákat, a kicsik pedig színes, vidám rajzokat készítettek hozzá.

Új szenvedély

Legújabb szenvedélye pedig, hogy kortárs verseket zenésít meg. Rátalált egy mai költőre, bizonyos Eliza Bethre. Megzenésítette a Gyermeknapra című költeményét, elküldte neki, Eliza Beth pedig nagyon boldog volt.

– Meghatározó élményem az is, hogy feldolgoztam Varga Miklós Otthonról hazafelé című dalát. Számomra az énekes egy ikon. Ráírtam Face­bookon, ő pedig visszaírt, hogy nagyon tetszik neki a feldolgozásom. Számomra nagyon sokat jelent ez a dal, mert minket, kárpátaljaiakat is érintett Trianon. A szöveg olyan, mintha rólam szólna. De azt is kevesen tudják, hogy Komár László néhai énekes barátomnak is írtunk Sőtér Károllyal hat dalt, melyek az 1995-ben kiadott lemezén jelentek meg Áll a bál a körhintán címmel – jegyezte meg végül Ferenc.

(A borítóképen: Paulin Ferenc egész életét a zene tölti ki)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában