kitüntetés

2021.11.12. 13:00

Díszpolgári címet kapott a volt polgármester

Horthy Miklós volt az államfő, Magyarország második lett a labdarúgó VB-n, egy kenyér 38 fillérbe került, amikor megszületett Gecső Gyula a mezőgazdasággal foglalkozó család harmadik fiaként, Megyaszón.

Fotó: (C) Orosz Peter Photographer

Szorgalma már fiatal korában megmutatkozott, ennek köszönhetően lehetett később főkönyvelő a helyi Földműves Szövetkezetnél, majd a katonaévek után elnök az ÁFÉSZ-nél. Az 1970-s évek közepétől társadalmi munkában látta el Megyaszó tanácselnök helyettesi funkcióját, 1987-ben tanácselnökké választották és ebben a pozícióban élte meg a rendszerváltást. A lakosság bizalmának köszönhetően polgármester lett, elkezdődhetett a település, lokálpatrióta lévén a Harangod-vidékének fejlesztése – a lehetőségeken belül.

Nevéhez köthető a pátria telefonhálózatának bővítése, úthálózat fejlesztése, kerékpárút építése, összekötő út magvalósítása Megyaszó és Szentistvánbaksa között, gázberuházás, közvilágítás korszerűsítése, vízutánpótlás megoldása. Megépült a Megyaszó és Alsódobsza közötti összekötő vízvezeték, stabilizálta az egészségügyi alapellátást, számos új építkezést valósított meg. A közrend- közbiztonság érdekében Rendőrállomást hoztak létre és megalakították a polgári őrséget. Második ciklusa legalább olyan intenzitással telt el mint az első, amelyek nagyszabású rendezvényekkel bővültek, mint pl. Harangodi napok, Országos olvasóköri- és Fúvószenekari találkozók, de nagy támogatója volt az egyházaknak, a civil szervezeteknek. 1998-ban nyugdíjba vonult, de testületi tagként tovább dolgozott.

Az 1938-ban született férfi 57 éve él együtt párjával, házasságából két gyermek született, napjainkban négy unoka teszi szebbé életét. A település számos elismeréssel jutalmazta munkásságát. 80. születésnapján az önkormányzat oklevéllel köszöntötte, majd Örökös Pincésgazda címet kapott, tiszteletbeli Polgárőrré, a Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar Tiszteletbeli tagjává választották, átvehette a Megyaszó Községért kitüntető díjat. Emléklappal jutalmazták a Magyar Polgári Védelem 60. évfordulója alkalmából, a Kistérségi Településszövetség Harangod-vidék Díszpolgára címet adományozta neki, majd az idei idősek napján Koncz Zsófia országgyűlés képviselőtől és Hajdú Istvánné polgármestertől vehette át a „Megyaszó Község Díszpolgára” kitüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában