Találkozó

2021.11.04. 19:00

Bábokkal a közösségekért

Megyei szintű Gyermek Bábjátékos Találkozót szerveztek Szerencsen, a Rákóczi-vár színháztermében.

Balogh Csilla

Forrás: Olvasónktól

Sokan nem emlékezhetnek rá, pedig korábban a bábozás fellegvára volt a térség Tiszalúc és Sárospatak központtal.

Tiszalúcon 1989–1992 között bábszínészképző kihelyezett főiskolai szintű képzés folyt. Hajdan, a Miskolci Egyetem sárospataki főiskolai karán pedig – akkor egyedülállóként a magyar pedagógusképzésben – alapképzési tantervi anyag volt a dráma- és bábjáték, s a városban hosszú ideig tömegeket vonzott a Zsákomban a bábom bábfesztivál, melyet méltán említhetünk nemzetközinek, hiszen több külföldi előadó és csoport is érkezett az eseményre.

A bábozás a művészeti iskolákban napjainkig jelen van, így a gyermekek nemcsak nézőként, hanem előadóként is megismerkedhetnek a bábszínház sajátosságaival.

– Ilyen előzmények szinte megkövetelik, hogy a kissé háttérbe szorult előadó-művészeti műfajt felkaroljuk, és alulról építkezve megismertessük, vagy továbbfejlesszük az amatőr közösségekkel – mondta Mátyás Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának vezetője, majd hozzátette: – Ezért gondoltuk, hogy hagyományteremtő szándékkal felébresztjük és ismét rendszeressé tesszük a rendezvényt. Ennek megvalósítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2019-ben írt ki egy pályázatot. A mi feladatunk a Hibó Tamás Művészeti Alapítvánnyal együttműködve pedig az volt, hogy megvalósítsuk az elképzeléseket, amelyben a Cogito Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola volt a partnerünk.

Színvonalas találkozó

A szerencsi, egész napos fesztiválon 14, többnyire halmozottan hátrányos helyzetű csoport vett részt. A bábjátékosok többsége a Bodrogköz környékéről való, mondhatni, Szerencstől szinte egyforma távolságra. A szervezők méltán gondolták, hogy a Rákóczi-vár hangulata és csodálatos környezete az egyik legjobb választás a rendezvény megvalósítására.

A résztvevők teljesítményük elismeréseként meghívást kaptak a miskolci Csodamalom Bábszínház egy előadásának megtekintésére. Három csoport pedig saját produkcióját is előadhatja a színházban, amelynek bevételével a csoportok maguk gazdálkodhatnak.

„Elértük az egyik legfontosabb célunkat, a közösségépítést”

– Mátyás Edina

Mátyás Edina a rendezvényt értékelve így fogalmazott: „Fantasztikus érzés volt megtapasztalni, hogy milyen fegyelmezetten és átéléssel nézték egymás produkcióit a gyerekek, szinte együtt éltek az előadókkal és valódi kíváncsiság volt a szemükben. Őket látva megnyugodtam, hogy elértük az egyik legfontosabb célunkat, a közösségépítést, a másokra való odafigyelést.”

(A borítóképen: Bábok játékra várva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában