pályafutás

2021.11.07. 19:00

Amerikában focizik a leendő doktor

A tengerentúlon tanul és játszik Daniel Mattya­sovsky, akinek élete kész regény.

Kolodzey Tamás

Forrás: Olvasónk küldte

A 22 éves fiatalember labdarúgó-pályafutása Bükkszentkereszten kezdődött.

– Boldog emlékeket őrzök az ottani játékomról – mondta a messzi távolból Dani. Hozzátette: – Volt egy program, ezt Szöllősi István vezette. Szinte mindenre megtanított, így máig kötődöm hozzá és persze a csodaszép községhez. Pista bácsitól szilárd alapokat kaptam, és ha játszom, gyakran gondolok rá. Amikor hazamegyek az ott élő nagyszüleimhez és a nagynénémhez, mindig meglátogatom őt is. A soron következő randevúig üzenem nekik, hogy mindennap játszom és edzek, aztán várom a következő kalandot, amit a futball hoz számomra.

Élvezi a futballt

Ezután Matty – röviden így nevezi magát – így folytatta:

– Az angliai Norwichba 2008- ban költöztem, aztán 2018 nyarán az Egyesült Államokba kerültem. Amerikában orvosi tanulmányokat végzek, közben ösztöndíjjal focizom, tehetem: az egyetemi sportokat itt nagyon jól finanszírozzák. Az elmúlt három évben beutaztam a hatalmas országot. A Western Nebraskában töltött első évemben védőként beválasztottak az év csapatába, majd az államok akadémiai csapatának tagja lettem. A következő esztendőben már a legjobb egyetemi és főiskolai csapatokat foglalkoztató bajnokságban szereplő Missouri Valley College-hoz kerültem. Csapatunk megnyerte a színvonalas küzdelmet, de az a környezet nem illett hozzám, ezért úgy döntöttem, az észak-karolinai Shaw University gárdájában folytatom. Most a szezon felénél tartunk, és nagyon jól megy nekem a foci.

Az orvostanhallgató jövő májusban fejezi be az egyetemet, de ahhoz, hogy doktori címet kapjon, további két évre lesz szüksége.

– Még nem tudom, hogy utána hol fogok élni – közölte, majd hozzátette: – A sors majd eldönti, hogy Amerikában maradok, vagy Európában kötök ki. Labdarúgóként Magyarországon szeretnék esélyt kapni a bizonyításra, de az is a jövő titka, hogy valamelyik klub ad-e nekem bizonyítási lehetőséget. Az Egyesült Államokban egyébként ha tehetem, és nem borítja fel a napi programomat a jelentős időeltolódás, nézem a DVTK itt is látható meccseit, amikor meg otthon vagyok, akkor soha nem hagyom ki a diósgyőri stadiont.

(A borítóképen: Daniel Mattyasovsky (13-as mezben) az egyik meccse előtti bemutatáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában