Múltidéző

2021.11.15. 07:00

A miskolci kocsonya legendája

Reiman Zoltán sorozata miskolci történetekről.

Reiman Zoltán

Forrás: Reimann Zoltán

„Pislog, mint a miskolci kocsonya.” „Pislog, mint béka a miskolci kocsonyában.” „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka.” Ki ne hallott volna a legendás miskolci kocsonyáról, melyben ott pislog a béka? Ennek a történetnek próbáltam utánajárni, mondhatom, sok érdekes esettel találkoztam.

Téli-nyári étel

Az már alapvetően nagyon érdekes, hogy a miskolciak ennyire szerették a kocsonyájukat, az pedig még érdekesebb, hogy ez a békás történet ennyire bekerült a köztudatba. Talán az avasi és tetemvári pincék állandó hűs klímája miatt? Azért, mert akár nyáron is készíthették ezt az étket, ami a pincékben megfagyott? A 8–12 fok biztosította számukra az állandó megfelelő klímát? Ezt nem tudhatjuk pontosan. Egy biztos, nemcsak a vásárokon, hanem a korcsmákban és a vendéglőkben is tálalták ezt a fogást a vendégeknek.

Egyes források szerint a miskolci kocsonya legendájának eredetét a 18–19. században kell keresnünk. Ennél korábban is fogyaszthatták már ezt városunkban, bár hogy mikor, ez a feledés homályába vész. Akkoriban a piacokon és vásárokon házi készítésű ételként eladásra is kínálták. Az első írásos emlék róla egy 1790-es tanúkihallgatási jegyzőkönyv részlete, íme:

„Hallotta másoktúl, hogy midőn Kőmíves József lármázott házának feltöréséért, akkor Víg Mária odahaza nem volt, hanem a piaczon árult kocsonyát.”

(Dobrossy István: A miskolci vendégfogadók és a vendéglátás története 1745–1945, 129. oldal)

Szóval Mária volt az első, akiről tudjuk, hogy üzletelt ezzel a (nem csak) miskolci különlegességgel. A békás história is először a 18–19. század fordulóján kapott országos figyelmet, amikor a városiak képeslap formájában adták tudtára az embereknek az elbeszélést úgy, hogy egy békát ábrázoltak rajta, aki egy kocsonyában nézelődik.

1848-ban egy miskolci országgyűlési képviselő – akit nem említenek néven a források, talán Palóczy vagy netán Szemere? – az Avas egyik pincéjében kocsonyát evett a történet szerint:

„1848-ban egy itthon járt képviselőnek az egyik avasi pince előterében kocsonyát tálalt vendéglátója. A hideg ételre jobban csúszik a bor – mondta valaki. A kocsonyát a hordók mellől egy tégláról vette fel, annakelőtte ott fagyasztotta azt. Az alkony félhomályban a képviselő evőeszközével megbökte a húsdarabot (cupákot) s rémülten, undorral látta, hogy egy kocsonyába fagyott béka, mert a húsdarab pislogni kezdett.”

(Dobrossy István: A miskolci vendégfogadók és a vendéglátás története 1745–1945, 132. oldal)

Egy másik történet szerint az 1800-as években egy avasi vendéglős úgy tálalta fel a kocsonyáját a vendégnek – figyelmetlensége miatt –, hogy egy béka kandikált ki a tányérból. Ennek a sztorinak szomorú vége lett, állítólag annyira csipkelődtek vele a miskolciak az eset kapcsán, hogy szégyenében az öngyilkosságba menekült.

Tetemvári történet

Végezetül, de nem utolsósorban, egy tetemvári történetet is megosztanék, már csak azért is, mert nekem ez a kedvencem és mert a legismertebb is. Egy felső-gömöri „furmányos” – fuvaros – és „Potyka” Kati kalandját meséli el.

„Egy felső gömöri tót furmányos is a Magyar Huszárba tévedt be napszálltakor. Vacsorát kért a kocsmárosnétől, mégpedig kocsonyát. Az asszonyka, kit a népnyelv fantáziája bizonyos szemmel látható tekintetekkel fogva Potyka Kati becéző névvel ruházott fel, mindjárt sarkon fordult és a ház alatti pincéből felhozott egy tányérral. Elibe tette a vendégnek. A tót atyafi takarékos étvággyal neki lát a vacsorának és először is a tányér közepéből kikandikáló húst akarja konzulmálni. De egyszer csak ijedten ejti el a villát és így kiált: – Jáj, jáj Kocsmárosné, annak a kocsonyának szeme is van, s csak úgy hunyorgat felim! Potyka Kati asszony odabokázott és elhűlve konstatálta, hogy igazat szólt a vendég. Az izmos termetű béka, mely majdnem derékig a kocsonyába volt fagyva, esdeklő pillantásokat vetett feléjük a szabadításáért. – Na ennek pechje volt – mondá Kati és a tűzhelynél kiengesztelte a jószágot.”

(Dobrossy István: A miskolci vendégfogadók és a vendéglátás története 1745–1945, 130. oldal)

Ezen történeteken kívül rengeteg kering még a köztudatban. Vajon melyik vendéglőben történt az eset? Nagyon sokféle helyszín vetődik fel a miskolciak elbeszéléseiben. A fent említett Magyar Huszár, a Három Rózsa, a Vörös Rák, a Törökfő, a Zöldfa, a Korona, illetve területileg a Csabai kapu, a Búza tér, a Tetemvár vagy a történelmi Avas is szóba kerül ennek találgatásakor. Valószínűnek tűnik, hogy egyszer valahol, valamikor tényleg belefagyott egy béka Miskolcon egy kocsonyába.

A két világháború között nemcsak képeslapok, hanem emléktárgyak is készültek a kocsonyából kikönyöklő békával. A miskolciak farsangot, fesztivált is rendeztek kedvenc eledelüknek az utóbbi években, és egy dolog biztos: míg világ a világ, fontos lesz a kocsonyájuk.

A recept

Az igazi miskolci kocsonya receptje (ahogy az interneten megtaláljuk):

1 kg vegyes kocsonyahús (fej, láb, csülök, farok, nyelv)

2 db vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 sárgarépa

2 petrezselyemgyökér

20 szem egész bors

ízlés szerint sózzuk, paprikázzuk

A húsokat alaposan megtisztítjuk – akár perzseléssel is –, megmossuk és sós hideg vízben odatesszük főni. A habját leszedjük – körülbelül másfél órát főzzük így magában –, majd beletesszük a zöldségeket, és befűszerezzük. Fedőt teszünk rá, és kis lángon puhára főzzük. Ha készen van, a húsokat kicsontozzuk, és elosztjuk a kívánt mennyiségben. Mindegyikre teszünk felkarikázott sárgarépát. A levest leszűrjük, és ezzel a lével töltjük fel a kiporciózott adagokat. Hideg helyre tesszük, majd ha kihűlt, megszórjuk pirospaprikával. Friss kenyérrel és cseresznyepaprikával tálaljuk magunknak és vendégeinknek.

(A recept a hvg.hu – Potyka Kati békája – az igazi miskolci kocsonya receptje című cikk alapján íródott.)

Persze ez a recept úgymond csak tájékoztató jellegű, minden háztartásnak megvan a maga kis trükkje, saját szájíze. Mindenkinek máshogy, másból finom. Van csípős, füstölt húsos, csirkés, zöldséges és mindenféle egyéb verzió is. Ápoljuk legendás kocsonyánk emlékét, és együnk jó sokat belőle!

(Folytatjuk...)

Források

hellomiskolc.blog.hu – Miért pislog a kocsonyában a béka?

miskolciszemelvenyek.blog.hu – A tetemvári pincerendszer

Dobrossy István: A miskolci vendégfogadók és a vendéglátás története 1745–1945

hvg.hu – Potyka Kati békája – az igazi miskolci kocsonya receptje

izletes.hu

rfmlib.hu

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 2.

Fedor Vilmos – Rózsa Edit: Miskolc idegenforgalmi értékei és vonzereje

berzeviczy.sulinet.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában