Portré

2021.11.02. 16:00

A 75 éves Berzsenyi Mária borsodi kluboknál is dolgozott

A női kézilabdázás 1976-ban debütált az olimpián, ahol a magyar válogatott a bronzérmet szerezte meg.

Kolodzey Tamás

Forrás: olimpia.hu

A csapat kapuját az akkor 30 éves Berzsenyi Mária védte – aki 18 éves volt, amikor elkezdte ezt a sportágat. A szűkebb pátriánkban is nagy népszerűségnek örvendő szakemberről a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján közöltek tartalmas írást.

A tehetség utat tör magának – szokták mondani. Ez az állítás igaz Berzsenyi Máriára is, akitől bár a sport nem állt messze, hiszen egészen az egyetemig atletizált, 400 és 800 méteren versenyzett, mégis viszonylag későn, 18 évesen került a kézilabdapályára. Futóedzésre az MTK pályájára járt, ahol gyakran nézegette a kézisek gyakorlását. Az egyik ilyen alkalommal beállt a kapuba, ahol észrevette őt a csapat akkori trénere, Lengyel Gábor, aki innentől az érettségiig külön foglalkozásokat tartott neki, mert meglátta a fiatal lányban a tehetséget.

A matúra után egyértelművé vált, hogy a kézilabda az ő igazi útja, így – egy kis szegedi és óbudai kitérővel – a Fradi kapuját erősítette pályafutása végéig. A nemzeti csapatba ’73-ban került be, és részese volt a ’75-ös és ’78-as vb-bronznak is.

A női kézilabda 1976-ban került fel a játékok műsorára, válogatottunk, Berzsenyi Máriával a soraiban pedig az előkelő harmadik helyen végzett Montrealban. Így harminc évesen, egy olimpiai éremmel a zsebében nem is tűnt olyan rossz ötletnek, hogy anno az atlétika helyett a kézilabdára váltott. Olyannyira, hogy aktív pályafutását befejezve is szeretett sportága mellett maradt. Ám itt sem tétlenkedett, hiszen több klubcsapattal – köztük a Fradival is – szép sikereket ért el, de gyakorlatilag ő fedezte fel Pádár Ildikót is, és nevelt belőle klasszis beállóst. Egy Eger-Fradi ifi meccsen szúrta őt ki, rögvest szólt is a zöld-fehérek menedzserének, hogy „ez a lány kell neki”, így „Párducot” – ahogy becézik Pádárt – csakhamar soraiban tudhatta az FTC, a többi pedig már történelem.

Berzsenyi Mária, aki október 31-én tölti be 75. életévét nemcsak aktív sportolóként öregbítette kis hazánk hírnevét, hanem edzőként is hozzájárult a magyar kézilabdasport sikereihez.

Portréjához tartozik, hogy a sajószentpéteri székhelyű Borsodi Bányász NB I-es női csapatát 1989 és 1992 között edzette, a Tiszaújvárosi SC-nél 2002–2003 között, a Miskolci Honvédnál 2003–2005 között dolgozott, míg a Miskolci Sportiskola trénere 2005–2006 között volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában