turistajelzések

2021.10.18. 18:00

Változtak a jelzések a Bükkben

A turistajelzések felújításánál fontos szempont, hogy az utak ne fussanak párhuzamosan.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Ebben az évben közel 50 kilométernyi bükki turistaút jelzését újította fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség. Ez 14 természetjáró közel 1500 munkaóráját jelenti. Két helyen módosítani is kellett, amelyről az érintett útelágazásoknál feliratok tájékoztatják a kirándulókat – adta hírül Facebook-oldalán a szervezet. – A Sebesvíz Panziótól délre két útkereszteződés között egy szakaszon a piros négyzet változatlan nyomvonalon kék keresztre változott. A panzió bekötőútja és a Bolhás-rét elágazása között jelenleg szintén kék kereszt turistajelzés vezet. A módosítás már megjelenik a 2021-ben Cartographia által kiadott Bükk turistatérképen, turistakalauzban és a https://turistautak.openstreetmap.hu/ felületén is.

Tájegységeket járnak be

– Folyamatos a bükki turistajelzések felújítása szövetségünk és aktív tagszervezeteink részéről. Ebbe nem tartoznak bele az erdészetek vagy a nemzeti parkok által kialakított tanösvények és a zarándokutak, mert azoknak nem mi vagyunk a fenntartói – mondta Bernáth Marietta, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség elnöke. – Technikai munkacsoportunk dönt minden évben arról, hogy mely turistautakon végezzünk ilyen munkálatokat, amelyről pontos nyilvántartást vezetünk. A felfestésre alkalmas helyeket pedig jelzésfestési útmutatónk segítségével választjuk ki. Törekszünk arra, hogy egyszerre legalább egy résztájegységet átfésüljünk. 2021-ben Ómassa, Bánkút, Jávorkút, a Vesszős-völgy és a Szepesi-rét által közrefogott területet választottuk. Továbbá a megyehatárhoz közel eső Pazsag, Völgyfő-ház, Bükkzsérc határa közötti részt, illetve a Hór-völgy térségét. Két tagszervezetünk az Országos Kéktúra bükki szakaszának jelzéseit is felújította. Idén egyetlen turistaút nyomvonalát sem kellett módosítanunk, viszont turistajelzések alakzatát igen, másfél kilométeren. A mi dolgunk, hogy racionalizáljuk az útvonalakat, csökkentsük a párhuzamosan haladó utak számát.

(A borítóképen: A turisták számára nagyon fontosak a jelzések)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában