Szemétszedés

2021.10.08. 15:30

Újabb 72 óra kompromisszum nélkül

Tizedik évébe lépett Magyarországon a kezdeményezés, amely a fiatalok környezettudatos és szociális szemléletét hivatott formálni.

Bacsó István

Fotó: Kozma István

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház – a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház – szervez. Országszerte a fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek, mint például a fogyatékkal élők, idősek, állami gondozottak és mások.

Szemléletformáló feladat

A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium idén is újra csatlakozott az akcióhoz. Dr. Bukovszki Edit nevelési igazgatóhelyettestől megtudtuk, hogy nagyszabású szemétszedési akciót terveztek csütörtökre és péntekre. Elsősorban a jezsuita gimnázium körül és környékén igyekeznek megtisztítani az Avas városrészt. Csütörtökön 14 órától fél négyig az iskola hatodikosai kezdték a munkát. Őket a hetedikesek és a nyolcadikosok váltották. Pénteken a nagyobbakon a sor. Váltott turnusban a kilencedikesek, a tizedikesek és a tizenegyedikes osztályok tesznek erőfeszítéseket a tisztább környezetért. Minden osztályra egy óra munka vár, a két nap alatt mintegy nyolcszázötven diák teljesíti a 72 óra kompromisszum nélkül akcióban vállalt feladatait.

„Az önkéntes akció része a 72 óra kompromisszum nélkül mozgalomnak és része a mi környezettudatos nevelési programunknak is. Illetve mint az Avason lévő iskola, szeretnénk tenni az avasi környezetért, miközben szemléletformáló és nevelési célokat is megvalósítunk” – mondta a nevelési igazgatóhelyettes.

A hatodikos diákokat P. Holczinger Ferenc SJ igazgató bocsátotta munkára, egy rövid eligazítás után, ahol hangsúlyozta, hogy ez nem egy szemétszedés, mert azt bent az iskolában csinálják, hanem teremtésvédelem, hiszen a kinti világ, a természeti környezetünk megtisztítása a cél. A „Jezsu” minden évben részt vesz ebben az akcióban, de egész évben folyamatosan figyelnek a környezetre és a hozzá kapcsolódó nevelésre az iskolában. „Ez a hét azért is sajátos, mert Assisi Szent Ferencnek a hete, ezért már a hétfői nap is erről szólt, ez adott inspirációt a hétre. Direkt arra figyelünk ma és holnap, hogy most ne a saját területünket tisztítsuk meg, hanem kimenjünk az iskolán kívülre, és a szennyezett közterületen gyűjtsük össze a szemetet. Pénteken még nehezebb feladatot kapnak a nagyobbak, a házak mögötti, eldugottabb helyeken fogják az oda kiszórt nehéz kommunális és egyéb szemetet begyűjteni zsákokba és konténerekbe. Az komoly munka lesz” – jósolta az igazgató. Az egésznek az a lényege, hogy a diákok figyelmét ráirányítsák arra, hogy a szemetelés milyen nagy probléma, és hogy a környezetünket tisztán kell tartani. Az ilyen megmozdulásokban való részvételtől remélhetőleg változik a szemléletük a jó irányba.

(A borítóképen: Szedték a szemetet a jezsuitás diákok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában