Az állatorvos válaszol

2021.10.26. 15:30

Több mint divathóbort

Nem butaság a kutyát felöltöztetni, hogyha rövid szőrű, és fagyban visszük sétálni.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az évszakok változása lakásban élő négylábú barátaink mindennapjait is befolyásolja. Különösen a séták alkalmával fontos odafigyelni rá, hogy megfelelően védjük őket a hidegtől és más veszélyektől. Egy olvasó aziránt érdeklődött állatorvos szakértőnktől, hogy milyen típusú ebeknek van szükségük ruhácskára. Sokaknak még mindig furcsa lehet, hogy egy állatot felöltöztessünk, de a hozzánk nagymértékben alkalmazkodó házi kedvenceknek már erre is szükségük lehet.

– A hideg, esős idő beköszöntével a kis testű, rövid szőrű kutyákra érdemes ruhát adni – jelentette ki dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikai szakállatorvos. – Manapság már a kutyaruhák majdnem olyan nagy változatosságot mutatnak, mint az emberi dzsekik. Testmérettől és a szőrzethosszúságtól függően kaphatóak különböző vastagságúak. Nagyon jó vízhatlan állatruhák is léteznek, akár kapucnival felszerelve. Némelyik szinte olyan vastag és mutatós, mint egy télikabát. Viszont a kinézetüknél sokkal fontosabb, hogy milyen anyagból készültek, és kedvencünk mennyire tud benne mozogni, illetve jól érzi-e magát felöltöztetve.

A helytelen öltöztetés akár tüdőgyulladáshoz is vezethet.

– Lényeges, hogy csak kintre vagy fagy esetén kizárólag fűtetlen helyiségbe öltöztessük föl állatainkat. Ha a fűtött lakásban is mindig ruhában van, akkor a séták alkalmával ugyanúgy fázni fog, mintha nem lenne rajta semmi – hangsúlyozta az állatorvos.

– Gyakori probléma, hogy télen indokolatlan óvatosságból túlöltöztetik a négylábút. Esetleg nem természetes anyagból, hanem nejlonból készült ruhát adnak rá, ami befülled, és allergiás reakciót válthat ki. A kutyák nem képesek izzadni, hanem lihegéssel próbálják egyensúlyban tartani szervezetük hőháztartását. Hogyha túl sok hideg levegő kerül hirtelen a tüdejükbe, akkor ennek hatására enyhébb hurutos vagy súlyosabb tüdőgyulladás is kialakulhat. Az állat testén kívül ne felejtsünk el a végtagjaira is odafigyelni! Amikor esik az eső vagy a hó, és sétálni megyünk kedvencünkkel, fordítsunk fokozott figyelmet a mancsaira! Hazaérve minden esetben mossuk meg és töröljük szárazra azokat! Kiemelten fontos ez, ha a járdákat, utakat sózzák, mert a sós hólé könnyen felmarja a tappancsok bőrét. Minőségi mancsápoló krémeket is érdemes használni.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az e-címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A hideg időben fontos, hogy kabátot hordjon a kutya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában