Autóvezetés

2021.10.13. 15:00

Tisztánlátás ősszel is

Vezetés közben mindenkor alkalmazkodni kell a megváltozott időjárási körülményekhez.

Az őszi és téli hónapokban nemcsak a hideg és nyálkás időjárás, hanem a köd, a szürkület, a sötétség vagy éppen a vakító napsugarak is kihívást jelenthetnek még a legtapasztaltabb autóvezetők számára is. A vizes, csúszós utak és a romló látási viszonyok miatt ilyenkor megnő a közúti balesetek száma, ezért ahhoz, hogy elkerüljük ezeket, különösen fontos, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, és még nagyobb figyelmet fordítsunk a vezetés közbeni tisztánlátásra.

Ellenőrizzük a világítást!

Nincs esti autózás jól funkcionáló fényszórók nélkül. Ha az egész autót nem is tudjuk naponta letakarítani, a lámpákat elöl és hátul is tartsuk tisztán a sáros szennyeződésektől, hogy megfelelő fényerővel és távolságra világítsanak. Legalább havonta egyszer ellen­őrizzük a világítást, és kifejezetten figyeljünk a világítóberendezések működési rendellenességére figyelmeztető hibajelző lámpára. Mindig cseréljük ki a kiégett izzókat, és szánjunk időt a fényszórók optimális szögben történő beállítására, mert ennek hibája túl rövid világítási távolságot vagy a szemben közlekedők elvakítását eredményezheti. Ne hagyjuk ki a sorból az irányjelzőt és a ködlámpát, és ne feledkezzünk meg a műszerfali megvilágításról sem: csökkentsük a fényerejét, ha túlságosan intenzívnek és ezáltal zavarónak találjuk.

Figyeljünk rá, hogy a hátsó ködlámpát csak abban az esetben használjuk, ha a látási viszonyok ezt indokolják, például, ha ködben, esőben vagy hóesésben kell vezetnünk. A bekapcsolva felejtett, erős piros fényt kibocsátó lámpa ugyanis elvakíthatja a mögöttünk haladó autóvezetőt, ami balesetveszélyes.

Tiszta látótér

A hulló falevelek, az eső, a hó és a sár miatt az őszi-téli időszakban több a szennyeződés az utakon és az autón, ami tovább ronthatja az amúgy sem túl jó látási viszonyokat. Veszélyes lehet, ha a jármű vezetője nem lát ki rendesen a szélvédőn, így mindig ügyeljünk rá, hogy ne csak a fényszórók legyenek tiszták, hanem a szélvédő és a körülötte lévő összes üveg-, illetve tükörfelület is, kívül-belül. Indulás előtt távolítsuk el az ablakokon lévő koszt, a ráfagyott jeget pedig jégkaparóval tüntessük el. Gondoljunk a környezetre, és lehetőség szerint kerüljük a jégoldók használatát. Amennyiben a szélvédőnket kár éri, és törés keletkezik rajta, feltétlenül javíttassuk meg egy szakszervizben. Jeges vagy törött üveggel, nagy kitakart felületekkel semmiképp ne induljunk útnak!

A szélvédő tisztaságához hozzátartozik a jól működő ablaktörlő, ezért fontos odafigyelnünk az ablaktörlő lapátok gumifelületeinek épségére és tisztán tartására, hiszen ez biztosítja a jó kilátást az első és hátsó szélvédő­üvegen keresztül. Hideg, fagyos időben inkább kíméljük az ablaktörlőt. Amennyiben szükséges, cseréljük ki a törlőlapátokat elöl és hátul.

Megfelelő ablakmosó

A téli időszakban többféle csapadékra is kell számítani, ezért az ablaktörlőknek ilyenkor meghatározó szerepük van a megfelelő látási viszonyok biztosításában. A gumiabroncshoz hasonlóan az ablakmosó folyadékot is tanácsos évszak szerint cserélni, és télen fagyálló verziót használni. A hideg idő beköszöntével legyen hely a tartályban a téli mosófolyadék betöltésére.

(A borítóképen: Legyen nálunk eszköz, amivel meg lehet tisztítani a szélvédőt)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában