Programsorozat

2021.10.14. 19:00

Szüreti kavalkád Mezőcsáton

A felvonulást követően kezdődött a XXVI. Mezőcsáti Borverseny és VIII. Pálinkaverseny.

Forrás: PH

Az idei nagy sikerű szüreti felvonulás élén a Mezőcsát és Környéke Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai vonultak, akik a református templom előtt egy perpatvar során kigyulladt csőszkunyhót is eloltottak, miközben a kisbíró mindenről tájékoztatta a szép számmal összesereglett közönséget.

Díszes bevonulás

A csegei Patás Pajtás Lovasudvar lovas kocsiján a Számadó zenekar, hintóján a szőlőbíró és a bíróné érkeztek a térre a Mezőcsát Népi Együttes helyi népviseletbe öltözött táncosai és a Mezőcsáti Színjátszó Egyesület művészei kíséretében. A bírónét Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere, a Mezőcsáti Színjátszó Egyesület tagja, a szőlőbírót dr. Pinczés István, Mezőcsát díszpolgára, Jászai Mari-díjas és Ucsimura-díjas színházi rendező személyesítette meg.

Traktor húzta a városgondnokság és a művelődési központ és könyvtár munkatársai által feldíszített pótkocsit, rajta hagyományos szőlőkunyhóval, préssel, szőlőfürtökkel, borral töltött demizsonokkal. A Lila Akác Nyugdíjas Klub tagjai is felvonultak, Pénzes János vezetésével. A Vaga Banda Gólyalábasok a Mezőcsáti Napocska Óvoda óvodásaival együtt érkeztek a térre, a gyermekek itt első programként a gólyalábasok kacagtató műsorának tapsolhattak.

A Hősök terén a felvonulást követően kezdődött a XXVI. Mezőcsáti Borverseny és VIII. Pálinkaverseny. Amíg a zsűri meghozta döntését, a Számadó zenekar, a Lila Akác Nyugdíjas Klub kórusa és a Mezőcsát Népi Együttes szüreti műsora szórakoztatta a versenyzőket és a közönséget.

A viadalon aranyérem minősítést kapott Dánfi Dániel kékfrankos-zweigelt száraz roséja, ugyanez a bor nyerte el a „Mezőcsát Kézműves Bora 2021” kitüntető címet is. Ezüstéremmel minősítették Sipos Gyula kékfrankos-zweigelt száraz roséját. A Kovácsné Drabant Katalin okleveles borász, borbíráló vezette zsűri bronzérem minősítéssel értékelte Csillag András otellóborát. Oklevél minősítést kapott Mezei János csáti cuvée, majd cabernet sauvignon bora is.

A pálinkaversenyen aranyérem minősítést kapott Deák Gábor faeperágyon érlelt almapálinkája, Pap Tibor bodzavirágpárlata, valamint fehér faeper érlelt pálinkája és újfehértói fürtös meggyből készült pálinkája is. A Kovács Hagyó András pálinkaszakértő, a Pálinkakollégium rendes tagja vezette bírálóbizottság ezüstérem minősítéssel értékelte Dánfi László körtepálinkáját és szilvapálinkáját, Csillag András som-szilva vegyes, valamint szőlőpálinkáját. Bronzérem minősítést kapott serleggel Mezei János körte-som pálinkája, dr. Mészáros János kajszibarack-pálinkája és Dánfi Dániel vegyes pálinkája.

A Mezőcsáti Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében zajlott színes rendezvény a „30 éve város Mezőcsát” programsorozat eseménye volt.

(A borítóképen: Hintón érkezett a szőlőbíró és a bíróné a szüreti mulatságra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában