Világ Gyalogló (Hó)Nap

2021.10.24. 13:00

Sosem késő sportolni

A gyaloglás az egyik legalkalmasabb mozgásforma az idősebb korosztály számára.

Detzky Anna

Forrás: masport

Az idősek hónapjához kapcsolódóan októberben a gyaloglást népszerűsítő, országos programsorozatot tart Világ Gyalogló (Hó)Nap néven a Magyar Szabadidősport Szövetség. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a gyaloglás egészségmegőrző hatására és a sportolásra ösztönzés.

A szervezet honlapján olvasható: a helyi szervezők által előre meghatározott útvonalakon és időpontokban történik a gyaloglás minimum 3–5 vagy 5–10 kilométeren, 15 fős csapatokban. Mindeközben a résztvevők megismerhetik az adott terület nevezetességeit és látványosságait is.

A rendezvénybe megyénkből az idősszervezetek közül az edelényi Őszikék Nyugdíjas Klub kapcsolódott be.

Örömforrás és társaság

– A rendszeres testmozgás életünk minden szakaszában fontos, a legnagyobb életminőségbeli változást azonban az idősebb korban végzett, életkornak és fittségi állapotnak megfelelő sport eredményezi – mondta Kovács Kriszta, a Magyar Szabadidősport Szövetség Mozgásélmény Szenioroknak Programjának trénere. – A szívesen gyakorolt sporttevékenység örömforrás, azonkívül javítja a koordinációs és kondicionális képességeket. Az állóképesség fejlesztése hozzájárul a szív- és érrendszer megbetegedéseinek megelőzéséhez. Erősítő mozgásra is szükség van az izomzat megőrzéséhez, ami a mindennapi aktivitás fenntartását segíti. Végül érdemes rendszeresen átmozgató, nyújtó hatású gyakorlatokat is végezni és fokozatosan növelni a mozgásterjedelmet.

Kevesebb betegség

A legtöbb krónikus megbetegedés kialakulásának a gyökere a mozgásszegény életmódra vezethető vissza.

– A magas vérnyomás, túlsúly, anyagcsere-betegségek, mozgásszervi és daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, de még a beteg állapotának javításában is nagy szerepe van a rendszeres testmozgásnak. Ha mozgékonyak vagyunk, fittnek érezzük magunkat, ami a hétköznapi feladatok elvégzésében, az önállóságunk fenntartásában, önellátó képességünk megőrzésében is segítség. A betegségek sok esetben lelki eredetűek, így a jó hangulatú, hasonló érdeklődési körrel rendelkező csapatban, klubban végzett közös sport és aktivitás még inkább hozzájárul a teljes körű egészségmegőrzéshez – fejtette ki az oktató.

Korhoz illő terhelés

Idősebbek esetében alacsonyabb intenzitású mozgással is elérhető a kívánt hatás.

– Minden korosztálynál fontos a sportolni kívánók kiinduló állapotának, meglévő egészségi problémáinak és fittségi szintjének, valamint egyéni céljainak a figyelembevétele. Fokozottan igaz ez az idősekre, főleg, amikor még csak elkezdenek rendszeresen sportolni. Hasznos lehet a kezelőorvos tanácsát is kikérni az életmódváltásról. Összességében elmondható, hogy törekedni kell az ízületek védelmére. A futó-ugró mozgásokat nem szabad túlerőltetni. Inkább az egyensúlyérzéket és a mozgásérzékelést fejlesztő gyakorlatokat érdemes végezni – ajánlotta a szakember.

(A borítóképen: A Világ Gyalogló (Hó)Nap résztvevői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában