Kertművelés

2021.10.03. 18:00

Rakjuk el jól a kertben használt gépeinket!

A rendszeres karbantartás növeli az élettartamot. A gépben ne hagyjunk üzemanyagot.

Balogh Csilla

Fotó: Shutterstock

A tél közeledtével egyre kevesebb lesz a ház körüli munka. Hamarosan nyugalomba lehet helyezni a kertben használt gépeket, s lassan itt az ideje annak is, hogy elvégezzük a kerti gépek és eszközök karbantartási feladatait. Mindezt azért fontos elvégezni, hogy tavasszal zökkenőmentesen kezdhessük meg velük a munkát.

Átvizsgálás, tisztítás

Először vizsgáljuk meg az eszközt. Nézzük meg, ép-e minden alkatrésze, vagy szükséges-e cserélni benne valamit. Ha cserére szorul valamelyik alkatrész, akkor ezt még tavasz előtt érdemes elvégezni. Alapos tisztítás nélkül semmi esetre se tegyük el a gépeket. A nehezen hozzáférhető kicsi alkatrészekről is távolítsuk el a szennyeződéseket. Meilinger Ferenc hajdanvolt kertikisgép-szerelő szakember azt javasolja, hogy a letisztogatott gépeket fújjuk be víztaszító sprével, a fából készült kiszálkásodott nyeleket és fogantyúkat pedig csiszoljuk simára, és a gépeket csak száraz állapotban helyezzük nyugalomba, mert berozsdásodhatnak.

– Az átvizsgálás és az általános tisztítás mellett különösen fontos, hogy a benzinmotoros gépekből teljesen eresszük le s még a karburátorból is járassuk ki az üzemanyagot, és egy kannában vigyük el olyan helyre, ahol befogadják, illetve gondoskodnak a további tárolásáról. A rossz, illetve a nem megfelelő minőségű vagy a megromlott, esetleg rázással felkavarodott üzemanyagot tavasszal már nem szabad újra felhasználni, mert tönkreteheti az alkatrészeket, sőt nagyobb károkat is okozhat – figyelmeztet Meilinger Ferenc. A megromlott benzin tetején zöldes-sárgás színű hártya, illetve viaszszerű anyag keletkezik, amely mindenre feltapad, eltömíti a fúvókákat.

Bozótvágók, fűnyírók

A bozótvágók légszűrőjét használattól függően körülbelül 10 üzemóránként tisztítsuk meg, szükség esetén cseréljük. A szöghajtást a gyártó ajánlásának megfelelő időközönként ellenőrizzük és zsírozzuk, kifejezetten erre ajánlott zsírral.

A fűnyírók vágókéseit élezzük meg, cseréljük ki vagy tisztítsuk ki a légszűrűt. A mozgó alkatrészeket, azaz a kerékcsapágyat, a gázkart és az indítórudat kenjük be gyantamentes olajjal, ügyelve arra, hogy az olaj ne kerüljön a motor és a hajtómű alkatrészeire. A megkopott felületeket is érdemes rozsdamaróval lekezelni. Fontos, hogy a fűnyírótartályt is meg kell tisztítani.

A láncfűrészek légszűrőjét is vizsgáljuk át, ha az nejlonból készült, akkor sűrített levegővel lehet kitisztítani, ha filcből készült, és bekoszolódott, akkor nem tisztítható, így azt ki kell cserélni. Ellen­őrizzük a láncot, s ha szükséges, élezzük meg.

Tárolás

Kerti gépeinket fedett helyen, egymástól külön állítva tároljuk, ne érje azokat pára és víz, mert megrozsdásodhatnak. A szakember javaslata szerint nem szabad fűtött helyiségben tárolni a kisgépeket. A legideálisabb a 10 fok körüli hőmérséklet.

(A borítóképen: Ha jól tároljuk télen, jövőre ismét nagy szolgálatot tesz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában