rövidfilmes pályázat

2021.10.03. 17:30

Otthonosak a filmkészítés világában

Kihirdették a CineFest Nemzetközi Filmfesztivál és a Miskolci Egyetem által meghirdetett rövidfilmes pályázat nyerteseit.

Apagyi Beáta

Fotó: Végh Csaba

A szervezők azok jelentkezését várták, akikben van némi kreativitás, szívesen készítenek videókat és nem mellesleg szeretik a Miskolci Egyetemet. A kritériumoknak eleget téve küldte be 90 másodperces alkotását Balla Olivér, Dombi Balázs Sándor és R. Nagy Zsombor. Az eredményhirdetés során Olivér és kisfilmje foglalhatta el a dobogó legfelső fokát, Zsombor alkotása a második, míg Balázs ötletével a harmadik helyen végzett.

Fejlődni szeretne

Olivér 19 éves, idén érettségizett a Lévay József Református Gimnáziumban, 3 éve foglalkozik filmkészítéssel. A felhívást tartalmazó plakátokkal Miskolc több pontján is találkozott, de barátnője édesanyja is elküldte neki, és szívére kötötte, hogy mindenképpen jelentkezzen.

– Az alapötletet a barátnőmmel közösen találtuk ki. Mivel szeretem a témáimat dinamikus vágóképekkel és vágásokkal bemutatni, ennél a kisfilmnél is egyértelmű volt, hogy ezzel a stílussal készítem el. Fontosnak tartottam, hogy a Miskolci Egyetem színes és pörgős világát ilyen módon mutassam be – mesélt a kezdetekről a fődíjas.

– A zsűri szerint ötletes volt a sztori, a kivitelezés, így lett a legjobb alkotás. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen nagy múltú filmes rendezvényen, amit ráadásul a szülővárosomban rendeznek meg évről évre, elismerésben részesültem. Külön öröm, hogy sikerült átadni a zsűrinek és a nézőknek azt a gondolatot és érzést, amit megálmodtunk, amit meg szerettem volna valósítani a filmemben. Hasonló sikert értem el tavaly a 2020-as CineFest Special keretében megrendezett „Otthonunk Miskolc” filmes pályázatán, akkor a „Legjobb ötlet” díját érdemelte ki a filmem. A továbbiakban is arra törekszem, hogy kihozzam önmagamból a maximumot. Rengeteg tervem van a jövőben a filmezés terén, az első és legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjek – hangsúlyozta Olivér.

– Nagyon meglepett a második helyezés, sejtettem, hogy idősebbekkel kell majd együtt versenyeznem – kezdte a 14 éves R. Nagy Zsombor, aki a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium diákja: mozgóképkultúra és médiaismeret tagozaton tanul. – Ez be is igazolódott, ugyanis kiderült, hogy én voltam a legfiatalabb induló. Nagyon örültem, mikor átvettem a díjat Miskolc polgármesterétől, illetve az egyetem rektorától. Erre örökké emlékezni fogok.

Képkockáról képkockára

– Az interneten láttam meg a felhívást. Sokáig nem is figyeltem fel rá, nem gondoltam, hogy indulnom kellene. Aztán mégis belevágtam. Az ötlet két miskolci érdekesség összekapcsolásából született. Az egyik az Avas tetején lévő ágyúk, a másik az egyetemvárosi szökőkút.

A kisfilm a stop-motion technikával készült, ami egy régi animációs technika. Abból áll, hogy egy tárgyat vagy embert lefényképezünk, arrébb mozdítjuk, megint lefényképezünk és így tovább. Azaz minden képkockát mi hozunk létre, majd ezeket a fényképeket egymás után tesszük. Ha ezt levetítjük, létrejön a mozgás. A folyamat során az előkészítés tartott hosszú ideig. A szökőkútban fürdő végzősök mind legófigurák voltak, és mindegyiket fel kellett öltöztetni krepp-papírból készült talárba meg sapkába. Egy pár másodperces felvétel egy délelőtt alatt készült el. El kellett menni a helyszínekre képeket készíteni az ágyúról, a szökőkútról, az ingáról. A szökőkútban egy akciókamerát még a víz alá is be kellett dugni. Aztán szuperközeli fényképeket kellett készíteni az egyes figurákról. A háttérképekre képszerkesztő programmal rá kellett illeszteni a figurákat, aztán hangokat, zörejeket keresni. Ahová nem találtam zörejeket, oda gyártani is kellett. Ez mind sok-sok apró munka, de ezektől csak jobb egy film – avatta be lapunkat a munkájának részleteibe Zsombor.

– Az első animációs filmemet, ami szintén egy legóanimáció volt, 7 évesen készítettem. A filmkészítésben leginkább az utómunka vonz, a vágást és a képek alakítását nagyon szeretem csinálni. Mivel láttam a szüleimet is kamerát kezelni, így nem volt idegen számomra a technika, továbbá korábban több filmes táborban is részt vettem – tette hozzá.

Rajong a filmekért

Dombi Balázs Sándor jól ismeri a Miskolci Egyetemet harmadéves jogászhallgatóként. Számos hobbija közül több is érinti a média világát. Jelenleg több portálon is jelennek meg cikkei. Mivel már gyerekkora óta foglalkozik videózással, úgy érezte, a pályázat jó lehetőség arra, hogy bemutassa az egyetemet a saját szemével, amire a videó címe is utal.

– Neptunon keresztül láttam a hirdetést, és egyből fel is írtam a naptáramba, hogy forgatni fogok nyár végén, hiszen akkor még nincs oktatás, így autentikus „üres” hangulatot érek el a videóval, ezzel rámutatva arra, hogy az egyetemet az oktatók és hallgatók alkotják. Inspirációt a YouTube-ról merítettem a vágástechnikához, viszont minden más teljesen saját ötlet volt. Az ötlet forgatás közben alakult ki, a koncepcióm az út volt, amit egy hallgató megtesz: kollégiumi élet, reggeli séták az órákra, tanulás, majd a tudás átadása másoknak.

Nagyon örülök, hogy a zsűri méltatta a munkámat, ezek szerint ők is meglátták azt, amit a rövid videóval érzékeltetni szerettem volna – emelte ki.

– A forgatás mindösszesen néhány órát vett igénybe. Egy jó kamerával és szoftverrel ellátott okostelefonnal és telefonos vágószoftverrel készült az egész. Egy-egy snittre használtam képstabilizátort is, de a nagy részét szabad kézzel vettem fel. Visszatérve a méltatásra, a hangeffekteket is a vágószoftver segítségével és ingyenes, az interneten hozzáférhető hangokkal oldottam meg. Természetesen sok mindenen változtatnék, mert bőven lehet javítani rajta, de talán éppen a tökéletlensége ad egy hangulatot – folytatta.

– A családból én vagyok az első, aki videózással foglalkozik. A filmeket inkább nézői szempontból ismerem, rajongok a jó filmekért. Egy együttműködésnek köszönhetően tanulmányaim mellett folyamatosan foglalkozom mozgóképpel. Amikor megtudtam, hogy harmadik lettem, meglepődtem, és boldog voltam, hiszen nagyra értékelem a zsűri döntését és az oklevelet, amit kaptam – mondta végezetül Balázs.

(A borítóképen: Dombi Balázs Sándor, Balla Olivér és R. Nagy Zsombor a díjkiosztó ünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában