Időjárás

2021.10.21. 18:00

Túlságosan hideg van, nem ehhez szoktunk ősszel

Ősz közepe van, az időjárás ennek megfelelően igen változékony.

Bacsó István

Fotó: Ádám János

Egyre csípősebbek a reggelek, növényeinken már meglátszik az ősz, és az autónk ablakaira is rádermedt már párszor az éjjeli pára és köd. Ideje gondoskodni lassan a jégkaparókról, jégoldókról, téli ablakmosóval feltölteni a tartályt és elővenni a téligumikat is. Nemcsak a hideget bírják, de az utakra hullott síkos faleveleken, kiszórt csúszásmentesítőkön is erősebben megkapaszkodnak.

Újabb hó nem várható

A hét közepéig jellemzőek maradnak a hideg éjjelek, fagy­pont körüli hőmérséklettel, és a még enyhe nappalok. Ez októberben normálisnak mondható, bár a sokéves átlagnál több fokkal hidegebb ez a hónap. Már szeptember második felétől kezdve ez az átlagosnál hűvösebb időjárás volt a jellemző – tudtuk meg Erdődiné Molnár Zsófiától, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától.

A két méter magasságban mért nappali csúcsok átlagosan 15 fok alatt alakultak, és megérkeztek a hajnali fagyok is. Idén ez korán bekövetkezett, hála az akár három-négy fokkal is alacsonyabb átlaghőmérsékletnek. Ez nem extrém helyzet, egyes évek között nem ritkák az ekkora eltérések. Mindenesetre, nem árt bevinni a fagyérzékeny növényeket melegebb helyre vagy a kint maradókat „téliesíteni”. Aki még nem tette meg, annak most már nem kell sietnie, mondja a szakember, mert ha még nem fagytak el, akkor az előttünk álló napokban sem fognak. A hét közepétől gyenge felmelegedés várható. „Ami túlélte az elmúlt tíz napot, az túl fogja a következő tízet is.”

A szélnek a hajnali ködfoltok miatt is örülnénk, mert elfújná a párát és a fűtések beindítása miatt már gyülekező szmogot is. Péntektől újabb hidegfrontra lehet számítani, amitől visszatér a hét elejére jellemző időjárás. Legalább négy Celsius-fokos visszahűléssel. A délelőtti órákban kevés eső sem kizárt. De ebből most nem lesz havazás a Bükkben sem.

Jó hír, hogy hétvégére napos, csapadékmentes kirándulóidőre van kilátás. Igaz, 12-13 fok körüli maximumokkal és újraéledező hajnali fagyokkal, mínusz egy-két fokos mélypontokkal. A réteges öltözet melegen ajánlott. Érdemes kihasználni, mert tartós 15-20 fok körüli napi maximum-hőmérsékletekre az idén már nem lehet számítani. A hónap utolsó dekádja tíz fokot kevéssel meghaladó maximumokkal telik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában