Nevelőszülőség

2021.10.07. 17:30

Örökbeadáskor titokban sírnak

Varga Károlyné Marika az SOS Gyermekfalvak nevelőszülője, de Ózdon tanulta meg ezt az önfeláldozó hivatást.

Hegyi Erika

Forrás: OK

Marikának három fia született, akiket nagyon szeretett és szeret ma is, de nagyon vágyott egy kislányra. Mivel egészségügyi okok miatt nem lehetett több gyermeke, nevelőszülő lett, és nem is egy, hanem rögtön két kislányt kapott nevelt gyermekként. Azóta már 38 csemetét fogadott be a családjába rövidebb-hosszabb időre, és ma már a férje is hivatásos nevelőszülő. Hatalmas szívük van, és nem tudni, honnan árad az a végtelen szeretet, amit a gyermekek felé sugároznak.

– Ózdon laktunk 41 évig, és bár 10 éve már Kecskeméten élünk, de a mai napig Borsod-Abaúj-Zemplén megyét tekintem az otthonomnak. Tulajdonképpen Ózdnak köszönhetem, hogy nevelőszülő lettem, és hogy ezt a szakmát elhivatottsággal, nagy odaadással tudom végezni – fogalmazott Marika.

Pici lányka

A kislány utáni vágyon kívül azonban más oka is volt, hogy a nevelőszülőséget választotta. Elsősorban az motiválta, hogy szeretetet nyújthasson olyan gyermekeknek, akiknek ez a saját családjukban nem adatott meg. Azonban az is közrejátszott, hogy férje testvére nevelőszülő volt.

– A harmadik kisfiammal voltam várandós, amikor ők kaptak egy pici babát, egy gyönyörű kislányt. Amikor megláttam, arra gondoltam sóvárogva: bárcsak már most be tudnánk fogadni azt a babát vagy akár többet is. Nagyon tudnánk szeretni őt, és mindent megtennénk annak érdekében, hogy megkaphassa azt a gondoskodást, figyelmet tőlünk, amit más gyermekek a saját családjukban. Amikor építkeztünk, nagy házat építettünk, mert már akkor tudtuk, hogy háromnál több gyermekünk lesz. Végül 2004-ben jelentkeztünk nevelőszülőnek, akkor 3 éves volt a legkisebb fiam. Persze először a fiainkkal beszéltük meg a döntésünket. Ők azt mondták, persze, csináljuk, és mindig nagy szeretettel fogadták az újabb és újabb nevelt gyermekeket. Rendkívül elfogadóak lettek – idézte fel Marika.

Költözés

Hozzátette, a 38 nevelt gyermek természetesen nem azt jelenti, hogy mindegyiket felnevelték. Minden kicsi annyi ideig maradt náluk, amíg erre szükség volt. Ózdon 10 gyermekről gondoskodtak, közülük 6-ot adtak örökbe, másokat hazagondoztak, azaz visszakerültek a saját szüleikhez.

– Nevelőszülőségem 15 évének legszebb időszaka volt. Az egyik évben négy csecsemőt kaptam. Hihetetlen boldogság volt látni a piciket cseperedni, okosodni. Szerintem minden nőben van olyan ösztön, hogy egy vadidegen gyermekért is képes felelősséget vállalni, gondozni, szeretni. Ózdon végeztem el az 500 órás hivatásos nevelőszülői képzést is, akkor már munkaviszonynak számított volna ez a hivatás, de a városban éppen nem volt üres státusz. Az SOS Gyermekfalvak viszont keresett hivatásos nevelőszülőket, lakhatást is biztosítva. Így kerültünk Kecskemétre, ahol 2012 májusától nevelem a gyermekeket. Alig vártam, hogy több csemeténk lehessen! – mesélte lelkesen Marika.

Neki jó lesz

Talán az egyik legnehezebb feladata a nevelőszülőknek, de a gyermek számára közben a legjobb „az örökbe adás”, hiszen a gyermek sorsát véglegesen rendezi. Amikor nevelőszülő lett, el sem tudta képzelni, hogy örökbe adjon egy általa gondozott gyermeket. De eljött ez az idő is, és az első alkalom rettenetesen fájdalmas volt.

– Most már a 13. kicsink várakozik örökbeadásra. Csak azzal a tudattal tudjuk végigcsinálni, hogy a gyermek érdekeit nézzük. Neki jó lesz, hiszen olyan családba kerül, ahonnan nem kell többé elköltöznie. Ilyenkor a szív háttérbe szorul, az ész kerekedik felül. Titokban sírunk a férjemmel, hogy a kicsi ne lássa – árulta el Marika.

Jelenleg 6 gyermeket nevelnek a férjével, a legkisebb másfél éves, a legidősebb 12 lesz. Vannak olyan gyermekek is, akikkel a szüleik rendszeresen tartják a kapcsolatot, ők nem örökbe adhatók, hiszen a szülők azon dolgoznak, hogy hazavihessék a gyermeküket.

Marika és a férje folyamatosan képezték magukat, hogy minél szakszerűbben tudják végezni a feladataikat. Marika jelenleg főiskolára jár Kecskemétre, csecsemő- és kisgyermekgondozó szakra. A szakdolgozatát gyermekvédelemből írja.

Legyen napja!

Az SOS Gyermekfalvak szeretné, ha ezentúl minden év október 7-e az állami gondozott gyerekekről szólna. Mostanáig nem volt ilyen tematikus nap, így a téma csak egy-egy esemény kapcsán kerül be a hírekbe. Vágyuk, hogy 2021-től kezdve minden évben ezen a napon a média kiemelten foglalkozzon a gyermekvédelmi témával. Ma közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, további 140 ezer gyereket fenyeget a veszély, hogy bármikor elvehetik a szüleitől, többségüket a szegénység és annak következményei miatt.

(A borítóképen: Varga Károlyné és férje 38 gyermeket nevelt az évek során)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában