Önkéntesség

2021.10.05. 13:00

Önkéntesek Hete kezdődött Barcikán

A hét a civil szervezetek és az önkéntesek munkájára irányítja az emberek figyelmét.

Apagyi Beáta

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) az önkéntesség nemzetközi évének nyilvánította 2001-et, a kezdeményezéshez akkor hazánk mellett 123 ország csatlakozott civil szervezetek által megrendezett programsorozatokkal. A Kazincbarcikai Egyesület Fóruma ehhez kapcsolódóan szintén abban az évben indította el először az Önkéntesek Hete rendezvénysorozatát, amelyet azóta minden évben megtartanak a városban. A hét célja a szolidaritás, a tolerancia eszméjének és az önkéntes munka értékének, társadalmi hasznosságának kifejezése, valamint az emberek figyelmének ráirányítása a civil szervezetek és az önkéntesek munkájára.

Változatos programok

Dienes Máriától, a Kazincbarcikai Egyesület Fórumának elnökétől megtudtuk, hogy 2021 a magyarországi önkéntesek éve (ÖMÉ), ennek keretében tartja meg a fórum a XX. Önkéntesek Hetét, amihez 20 civil szervezet is csatlakozott, többen az esemény megvalósítójaként, mások aktív résztvevőként. Az ÖMÉ 2021 keretében egész évben szerveznek eseményeket a bekapcsolódó szervezetek, önkormányzatok, intézmények. Ezek részeként egy-egy kiemelt hét azokra a témákra koncentrál, melyek a legtöbb önkéntest mozgósítják.

Míg áprilisban a környezetvédelemre és fenntarthatóságra, júniusban a szociális ellátásra, augusztusban a gyermek-család-ifjúság hármasára fektették a hangsúlyt, addig októberben az idősügy kerül reflektorfénybe.

Ennek megfelelően a fórum igyekezett úgy összeállítani a programot, hogy azok minél jobban ráirányítsák az emberek figyelmét az önkéntes munka értékeire, különösen az idősek helyzetét érintve. A hétre a szervezők – több karitatív szervezettel együtt – kiállításokkal, kórházban lévő betegek látogatásával, az önkéntességről szóló konferenciákkal, ruhaosztással, kézműves-foglalkozásokkal, zenés bemutatkozással, díjátadóval készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában