állatok világnapja

2021.10.05. 16:00

Népszerűsítették az állatorvosi hivatást (videóval)

Egy tatu volt a díszvendég a Miskolci Állatkórházban az állatok világnapján.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Idén is gyermekcsoportokat vártak a Miskolci Állatkórház rendhagyó tematikus napjára október 4-én, ahol az állatorvosi hivatást népszerűsítették. 10 órától az Avalon International School tanulói, 11 órától pedig a Jókai Mór Református Óvoda Miskolc óvodásai számára tartottak érzékenyítő programot. A kicsik egzotikus állatok röntgenfelvételeit nézhették meg, kézbe vehettek egy cápa- és egy tigrisfogat és beleshettek a műtőbe. Dr. Pál Petra kórházi állatorvos saját kutyáin, Rumlin és Bogin mutatta be az alapvető vizsgálat részeit. A gyerekek örömére egy nagy szőröstatuval is megismerkedhettek a Miskolci Állatkert és Kultúrparkból, amelynek föld alatti életmódjáról és páncélozott testfelépítéséről Kövi Gabriella állatgondozó beszélt.

Érzékenyítés kiskorban

– Szentül hiszek benne, hogy az alfa-generáció már másképpen fog hozzáállni az állatokhoz, mint akár az enyém – mondta el érdeklődésünkre dr. Puskás Gábor, a Miskolci Állatkórház praxisvezető, kamarai specialista állatorvosa. – Napjainkban sok szó esik az állatvédelemről és az állatok jóllétéről. Többéves hagyomány nálunk, hogy az óvodás és iskolás korosztály számára hasonló nyílt programokat szervezünk az állatok világnapján és más különleges alkalmakkor. A gyerekek még különösen fogékonyak a felelős állattartással kapcsolatos témákra. Az érzékenyítést pedig már kiskorban el kell kezdeni, amihez mi is szeretnénk hozzájárulni.

Kedvcsináló a munkához

A rendezvény további célja, hogy a tanulók kedvet kapjanak az állatorvosi munkához.

– Párhuzamosan azzal, hogy a haszonállatok száma csökkent, a kedvencek száma többszörösére nőtt, és az elmúlt 15-20 évben rettentő nagy kincs lett az állatorvos. Az egész országban állatorvoshiány van. Itt a nebulók bár játékos formában, de első kézből nyerhetnek betekintést a munkánkba. A nagyobb, gimnazista diákok pedig már céllal jönnek. Fontosnak tartjuk, hogy még mielőtt beadják a jelentkezésüket az Állatorvostudományi Egyetemre, a gyakorlatban is lássák, hogy mivel telnek a napjaink. Az idősebb tanulóknak műtéteket és extra eseteket is mutatunk. Nem elég az állatok szeretete ahhoz, hogy valakiből állatorvos legyen. Valóban az az alap, de például egy komolyabb beavatkozáskor lényeges, hogy az illető bírja a sebészi munkát is – tudatta dr. Puskás Gábor.

Természetszeretetre nevel

Az Avalon Nemzetközi Iskolában az idegennyelv-oktatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a természettel kapcsolatos tematikus napok tartására is.

– Nagyon örültünk a Miskolci Állatkórház meghívásának, ahol a gyerekek láthatják, hogy az állatok is lehetnek betegek, és hogyan kell rajtuk szakszerűen segíteni. A harmadikos osztállyal jöttünk ma el, hogy fejlesszük a kisdiákok felelősségérzetét – fejtette ki Oláh Tünde, az Avalon International School igazgatója. – Úgy gondoljuk, hogy a tiszteletet nemcsak az emberek iránt, hanem a természet és az állatok felé is gyakorolni kell. Mi harmadik éve ünnepeljük az állatok világnapját iskolánkban, amely délután egy bemutatóval folytatódik. A Négylábú Segítők Egyesületének terápiás kutyái érkeznek hozzánk, és állateledel-gyűjtést is szervezünk az állatmenhelyek számára.

(A borítóképen: Egy tatuval is megismerkedhettek a gyerekek)

Videó:

https://boon.hu/video/tatu-volt-a-diszvendeg/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában