Állatvédelem

2021.10.09. 12:30

Miskolci vakvezetőkkel játszhattak a veszprémi óvodások

A miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola munkatársai és vakvezető kutyái is ellátogattak az év állatvédő óvodájába, Veszprémbe.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Nemrégen díjazták az Év Állatvédő Óvodája 2021 cím nyerteseit, amelyre az ország egész területéről 81 intézmény pályázott. Az Állatvédelem gyerekeknek honlap szerkesztőbizottsága hirdette meg tavasszal a pályázatot az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával, az állatvédelem ügyében kiemelkedően tevékenykedő óvodák számára. A győztes nem csak egy évig viselheti az előkelő címet – írja közleményében az Agrárminisztérium Sajtóirodája.

Érzékenyítés kis korban

A legsikeresebb Veszprémi Egry Úti Körzeti Óvodánál tett látogatása során Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos adta át a nyereményt. Az okleveleket pedig Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora nyújtotta át a verseny dobogósainak az egyetemen megrendezett Állatvédelmi aktualitások 2021 konferencián. A miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola munkatársai és vakvezető kutyái is ellátogattak a legjobbakhoz, és érzékenyítő programot tartottak a gyerekeknek – tudtuk meg.

– Egy látássérült klienssel és vakvezető kutyájával mentünk el az óvodába. A tapasztalatait osztotta meg a kicsikkel arról, hogy okos négylábú társa hogyan segít neki a mindennapokban – mondta Farkas Darinka, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola kutyakiképzője. – Én pedig a munkámról meséltem, saját kiskutyáim Hélium és Hammer társaságában, akik bár nem vakvezetők, de nagyon ügyesek, különféle trükköket tudnak. A vállalkozó szellemű gyerekek a beszélgetést követően kipróbálhatták a vakvezető kutyával való közlekedést is bekötött szemmel. Azt tapasztaljuk, hogy a hasonló érzékenyítő programoknak hosszú távon is szemléletformáló hatása van. Egyre kevesebb negatív megnyilvánulást tapasztalok a látássérültséggel kapcsolatban. Különösen kis korban még nagyon fogékonyak erre a gyerekek.

A bemutatós kutyusok kifejezetten szeretik a gyermekek társaságát.

– Ezeken az alkalmakon mindig elmagyarázzuk a kicsiknek, hogy mit jelent az, hogy vak, és milyen nehézségeket okoz a látássérült állapot. Megpróbáljuk átadni, hogy kutya nemcsak abban segít, hogy eljuttatja a gazdáját az utcán az egyik pontról a másikra, hanem társ is. Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy hogyan tudnak segíteni, és veszélyes lehet, hogyha egy vakvezető kutyát a munkája közben megzavarnak. Egyébként az általános gyakorlat az, hogy vakvezető kutyát csak 18 év fölött lehet igényelni. Mindig több hónapos folyamat, amíg a gazdi véglegesen magához veheti a kutyáját. Persze bizonyos önkéntes feladatainkra kamaszokat is meg szoktunk kérni. Például ők is át tudják kísérni a látássérülteket az utcán, vagy elvihetik sétálni a vakvezető kutyusokat, ha a gazdijuk éppen beteg – magyarázta a kutyakiképző.

(A borítóképen: Nagyon élvezték az ovisok a programot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában