Országos Gazdaverseny

2021.10.04. 15:00

Megnyerték a rangos versenyt a serényisek

A mezőgazdasági technikusokból álló háromfős csapat országos viadalon végzett az élen.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Hódmezővásárhelyen az Agrárszakképző Intézmények Országos Gazdaversenyét, ahol a végzős középiskolás diákok több feladaton keresztül adtak számot a szakmai ismereteikről.

Fokozódó izgalom

– A szakmailag alaposan kimunkált feladatok érintették a gépészeti teljesítményadatok összegyűjtését a gépek megtalálása után – avatott be a részletekbe már Putnokon Földvári István felkészítő oktató. – Az állattenyésztést érintő kérdésekben az állatfajták teljesítményadatait kellett helyesen megadni. Ezek közé beiktatták a kertészeti növények levélfelismerését is. Az élő állatok élőtömegbecslése és a takarmányok tömegének meghatározása is igényelte a szakmai jártasságot. Gyorsaság és ügyesség kellett a körbálák szlalomoztatásához is. A versenyzők egyik legérdekesebb feladata a tapintás utáni tárgyfelismerés volt, hiszen bekötött szemmel kellett kitalálni bizonyos tárgyakról, hogy mi a nevük.

A nagy izgalom a putnoki csapatban akkor fokozódott igazán, amikor az első három csapat megnevezése következett. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a Demeter Bence, Forgony Dániel és Új-Tózsa Koppány által képviselt Északi ASZC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola első helyezést ért el az országos gazdászversenyen.

A vándorserleget és a győzelemért járó személyes ajándékokat alig győzték átvenni a diákok. Az első helyezéssel együtt a csapattagok meghívást kaptak a Mezőhegyesi Állami Ménesgazdaság üzemeibe is. Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke pedig a versenyzőket és a felkészítő oktatókat egy parlamenti látogatásra hívta meg.

– Nagyon büszke vagyok a fiúkra és a felkészítő oktatóra is, mert évtizedek óta nem volt ilyen szakmai sikerünk – tette hozzá örömmel Magyar András, az intézmény igazgatója. – Ez a háromfős csapat ezen a napon olyan teljesítményt tett le az asztalra, ami bizonyítja, hogy ismeri a szakmáját. Ezt az iskola honorálni fogja nekik. Az öröm, a büszkeség azonban még ennél is nagyobb – mi is átéltük a siker ízét, amihez gratulálok a csapatnak.

(A borítóképen: A putnoki diákok és felkészítőjük)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában