Kertrendezés

2021.10.03. 12:00

Még ültethetők a tuják

Ha eddig nem tettük meg, még bővíthetjük örökzöldekkel az udvarunkat.

20201119 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Tuja illusztráció.

Fotó: MW

Bár a hivatalos kerti naptár szerint augusztus vége és szeptember a legoptimálisabb időpont, de többször írtunk már róla, hogy az időjárás alaposan átírja a korábban jól bejáratott időpontokat. Így most sem késett még le senki az örökzöldek ültetéséről, igaz, sokat már nem is lehet várni vele! Ha valaki ilyen dísz­fát, díszcserjét ültetne, akkor érdemes néhány dologra azért odafigyelni, hogy biztosan beálljon udvarunk dísze. Elsődleges, hogy megtaláljuk az ideális helyet, ugyanis hiába van az udvarunknak olyan pontja, ahová megálmodtunk egy szép fenyőt vagy tuját, nem biztos, hogy ott érzi magát a legjobban. Érdemes előre gondolkodni, és aszerint kiválasztani a növényt, amit ültetni szeretnénk, hiszen nem mindegy, hogy mekkorára fog nőni az örökzöldünk. Ha sort vagy sövényt szeretnénk ültetni, akkor a megfelelő távolságra különösen érdemes odafigyelni.

Az ültetésnél ezek a növényfajták jellemzően nem igényelnek nagy gödröt, mert kisebb a gyökérzetük, mint mondjuk egyes gyümölcsfák esetén. A legtöbb a trágyát sem igényli az ültetés alkalmával, sőt van, amelyiknek inkább árt, erről érdemes a vásárlás helyén a szakember véleményét kikérni. Bár a fenyő- és tujafélék sok törődést nem igényelnek, azonban az ültetést követően sok vizet párologtatnak. Ezért ilyenkor érdemes a megfelelő öntözésre figyelni, illetve ha napos helyre kerül a növény, és a nyár vége, illetve az ősz meleg, napos, akkor nem árt árnyékolni. Az örökzöldek télen is párologtatnak, amit a túlságosan megfagyott föld akadályozhat, így nem árt takarni, mulcsolni a tövüknél.

(A borítóképen: Tavasszal majd jöhet a metszése is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában