Növényvédelem

2021.10.23. 09:30

Már végezhetjük a lemosó permetezést

Az évet mindenképpen úgy zárjuk le, hogy elvégeztük ezt a fontos feladatot.

Horváth Imre

20210324 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Permetezés illusztráció. képen: Perjési Pál

Fotó: MW

A lemosó permetezés a vegyi növényvédelem alapja. Elvégezhető ősszel, lombhullás után, vagy a tél végén, rügyfakadás előtt. A lemosó permetezést bőséges permetlével úgy kell elvégezni, hogy a fa vagy cserje minden eldugott zegébe-zugába eljusson a permetlé.

Ősszel hatásosabb

Korábban a szakirodalom a tél végi, rügyfakadás előtti lemosó permetezést tartotta olyan védekezési eljárásnak, amely a kárt okozó szervezetektől mentesíti a kert növényállományát. Még ennél is eredményesebb azonban, ha a lemosó permetezést nem tavasszal, hanem már ősszel, mégpedig a vegetáció befejeződése után, lombhullás idején végzik el, mert ezzel a leveleken levő spórákat és áttelelő tojásokat is megsemmisítik, vagyis a fertőzött lombot is semlegesítik.

Erre a célra alkalmas a bordói lé, a bordói por, a mészkénlé és az egyéb kénkészítmények, valamint a réz- és kéntartalmú gombaölő szerek. Ha a gyümölcsfákon vértetű-, takácsatka-, pajzstetűfertőzés is észlelhető, akkor szükséges egy második permetezés is gyümölcsfaolaj, Agrol Plusz vagy Novenda oldatával.

Nem elegendő, ha csak a gyümölcsfákat permetezzük meg, hanem kezeljük le a gyümölcstermő cserjéket (ribiszke, köszméte, málna, szeder, josta), továbbá a szőlőtőkéket és a lombhullató díszfákat és díszcserjéket is. Meg kell továbbá permetezni minden építményt, amely faanyagból készült (szerszámoskamra, fáskamra, fakerítés, fakapu, faoszlopok, levágott venyige és nyesedék stb.). Aki a lemosó permetezést idejében és gondosan elvégzi, annak sokkal kevesebb gondja lesz tavasszal, nyáron a kártevők és a kórokozók elleni küzdelemmel, mint azoknak, akik ezt a védekezési lehetőséget elhanyagolják.

(A borítóképen: A gondos őszi permetezés sokat segít tavasszal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában