2021.10.11. 12:00
Itt a sütőtök szezonja is
Sokáig eláll a sütőtök, így az ősz és tél folyamán többször is készíthetünk belőle finom fogásokat.
Fotó: Shutterstock
Az ősz óhatatlanul összefonódik a konyhai alapanyagok közül – többek között – a sütőtökkel. Amellett, hogy megsütve finom illata átjárja a lakást, fogyasztásával számos jótékony tápanyagot juttathatunk a szervezetünkbe. Elsősorban gazdag A-vitaminban, ami hozzájárul a szem egészségéhez, javítja a látást. Magas rosttartalmának köszönhetően laktat, mégis kevés kalóriát tartalmaz, így elősegítheti a fogyást, az egészséges testsúly fenntartását. Béta-karotin-tartalma miatt közrejátszhat a rák megelőzésében, továbbá a benne lévő karotinoidok semlegesítik a szabad gyököket, így bőrvédő hatása sem elenyésző.
Számtalan felhasználás
A kedvelt téli csemege emellett kitűnő C-vitamin, foszfor-, vas-, réz-, mangán- és káliumforrás. Utóbbi miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Számtalan módon felhasználja a cukrász- és konzervipar, többek között ivólé, bébiétel is készül belőle. Sokféle fűszer áll jól a sütőtöknek, a sütőtökkrémlevest ízesíthetjük szerecsendióval, római köménnyel, korianderrel, curryvel, gyömbérrel. A krumplipürét rozmaringgal. Ha édességet kreálunk, akkor a fahéj, a szegfűszeg adhat aromát neki. Magja pörkölve finom és egészséges „rágcsa”, a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk. A tök előnye, hogy könnyen és jól eltartható egész télen.
(A borítóképen: Rengeteg étel és édesség alapanyaga lehet a sütőtök)
Sütőtökös, fűszeres latte
Hozzávalók 1 bögréhez
Elkészítés
Főzzünk le egy adag kávét. Egy lábasba keverjük össze a sütőtökpürét a tejjel és a fűszerekkel, majd melegítsük alacsony lángon. Ha a massza egyneművé vált, húzzuk le a tűzről. Ha kihűlt, mixerrel pépesítsük krémesre, egy pohárba töltsük bele a sütőtökös tejet, csorgassuk rá a korábban lefőzött kávét és díszítsük tejszínhabbal vagy akár fahéjjal is.
Sütőtökös tészta
Hozzávalók
Elkészítés
A sütőtököt mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk kis kockákra. Tegyük tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, tegyük rá a zsályát, a felkarikázott póréhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, és süssük 30 percig 200 fokos sütőben.
Tegyük félre a megsült tök harmadát, a többit tegyük bele egy aprítóba a póréhagymával, az ecettel, a parmezánnal együtt. A krémes pürét tegyük lábosba, öntsük hozzá az alaplevet, a tejszínt, forraljuk fel, és kis lángon főzzük 10 percig. Végezetül forrásban lévő vízben főzzük ki a tésztát, majd a sütőtökös mártással, a tökkockákkal keverjük össze.