Ízvilág

2021.10.11. 12:00

Itt a sütőtök szezonja is

Sokáig eláll a sütőtök, így az ősz és tél folyamán többször is készíthetünk belőle finom fogásokat.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Az ősz óhatatlanul összefonódik a konyhai alapanyagok közül – többek között – a sütőtökkel. Amellett, hogy megsütve finom illata átjárja a lakást, fogyasztásával számos jótékony tápanyagot juttathatunk a szervezetünkbe. Elsősorban gazdag A-vitaminban, ami hozzájárul a szem egészségéhez, javítja a látást. Magas rosttartalmának köszönhetően laktat, mégis kevés kalóriát tartalmaz, így elősegítheti a fogyást, az egészséges testsúly fenntartását. Béta-karotin-tartalma miatt közrejátszhat a rák megelőzésében, továbbá a benne lévő karotinoidok semlegesítik a szabad gyököket, így bőrvédő hatása sem elenyésző.

Számtalan felhasználás

A kedvelt téli csemege emellett kitűnő C-vitamin, foszfor-, vas-, réz-, mangán- és káliumforrás. Utóbbi miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Számtalan módon felhasználja a cukrász- és konzervipar, többek között ivólé, bébiétel is készül belőle. Sokféle fűszer áll jól a sütőtöknek, a sütőtök­krémlevest ízesíthetjük szerecsendióval, római köménnyel, korianderrel, curryvel, gyömbérrel. A krumplipürét rozmaringgal. Ha édességet kreálunk, akkor a fahéj, a szegfűszeg adhat aromát neki. Magja pörkölve finom és egészséges „rágcsa”, a tökmagolajat pedig salátákba használhatjuk. A tök előnye, hogy könnyen és jól eltartható egész télen.

(A borítóképen: Rengeteg étel és édesség alapanyaga lehet a sütőtök)


Sütőtökös, fűszeres latte

Hozzávalók 1 bögréhez

  • 2 deciliter tej
  • 1 adag erős kávé
  • 1 evőkanál sütőtökpüré
  • 1 teáskanál cukor (el is hagyható a sütőtök édeskés íze miatt)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi szegfűszeg
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Elkészítés

    Főzzünk le egy adag kávét. Egy lábasba keverjük össze a sütőtökpürét a tejjel és a fűszerekkel, majd melegítsük alacsony lángon. Ha a massza egyneművé vált, húzzuk le a tűzről. Ha kihűlt, mixerrel pépesítsük krémesre, egy pohárba töltsük bele a sütőtökös tejet, csorgassuk rá a korábban lefőzött kávét és díszítsük tejszínhabbal vagy akár fahéjjal is.

    Sütőtökös tészta

    Hozzávalók

  • 50 dekagramm sütőtök
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 ág zsálya
  • 1 darab póréhagyma
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 5 dekagramm parmezán
  • 100 milliliter alaplé
  • 100 milliliter főzőtejszín
  • 40 dekagramm penne
  • Elkészítés

    A sütőtököt mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk kis kockákra. Tegyük tepsibe, locsoljuk meg olívaolajjal, tegyük rá a zsályát, a felkarikázott póréhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, és süssük 30 percig 200 fokos sütőben.

    Tegyük félre a megsült tök harmadát, a többit tegyük bele egy aprítóba a póréhagymával, az ecettel, a parmezánnal együtt. A krémes pürét tegyük lábosba, öntsük hozzá az alaplevet, a tejszínt, forraljuk fel, és kis lángon főzzük 10 percig. Végezetül forrásban lévő vízben főzzük ki a tésztát, majd a sütőtökös mártással, a tökkockákkal keverjük össze.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában