2021.10.11. 18:00
Igyunk finom mustot a jobb egészségért
A kipréselt szőlő leve kevés kalóriát, viszont sok vitamint tartalmaz.
Fotó: Shutterstock
Az ősz egyik kedvenc itala, a must nem más, mint „folyékony szőlő”, a szőlőből frissen préselt gyümölcslé, mely elsősorban a szőlő húsának levéből áll, de a héj és a mag vízoldékony vegyületeit is tartalmazza.
Gyulladáscsökkentő
Magas tápanyagtartalma ellenére kalóriatartalma alacsony, hiszen 1 deciliter színmustban körülbelül 104 kcal energia, 1 gramm zsír és 1,4 gramm rost található. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin, magnézium, kálium és K-vitamin. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez – írja a borászportál. Az egyik legfontosabb alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, mely segíti egyes daganatos megbetegedések megelőzését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású. Továbbá védi az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól, így azok következményeitől is, mint például az agyvérzés, illetve az infarktus.
Régen a lábadozó betegeket a húsleves mellett gyakran kínálták szőlővel is, a gyorsabb felépülés reményében. Az sem titok, hogy magas rost- és víztartalmának köszönhetően hatékony a székrekedés ellen. A kipréselt mustot az erjedés megakadályozása érdekében a cefréhez hasonlóan hűtik. A hűtést követően tisztítják. Ennek leggyakoribb módja az ülepítés, mely során a mustban lévő szilárd, idegen anyagok a gravitáció segítségével az ülepítőtartály fenekére süllyednek.
(A borítóképen: Érdemes felhajtani belőle egy-egy pohárral)