nemzetközi borverseny

2021.10.20. 11:30

Hatalmas elismerés járt az aszúkért

Platinaérmet nyert a tokaji Patricius Borház 2017-es hatputtonyos aszúja a Decanter ­World Wine Awards versenyen, a 2016-os évjárat pedig Az Országház Bora elismerést érdemelte ki.

Balogh Csilla

20210605 Tokaj fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Borvidék polgármestereinek minikonferenciája. képen: dr. Molnár Péter borász, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A Decanter nemzetközi borversenyen a világ legjobb borai mérettetnek meg, amelyen a Patricius Borház 2017-es hatputtonyos aszúja 98 pontot kapott.

– Ettől magasabb pontot egyetlen bor sem kapott ezen a versenyen, amely ezzel bekerült a világ legjobb kétszáz bora közé. Ez nagyon-nagyon magas elismerésnek számít – mondta az Észak-Magyarországnak dr. Molnár Péter birtokigazgató.

Ettől magasabb pontot egyetlen bor sem kapott ezen a versenyen

dr. Molnár Péter

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke olyan visszaigazolásnak érzi ezt az elismerést, amely a borház érdemein túlmutatva a Tokaj-Hegyalján készült borok kiváló minőségét jelzi, hiszen a világ minden tájáról érkezett, mintegy 18 ezer mintából négy tokaj-hegyaljai bor is platinaérmet nyert, amelyek szintén bekerültek a világ legjobb kétszáz bora közé.

A világ elitjei között

– A tokaji aszúk az elmúlt években számos nemzetközi versenyen értek el komoly eredményeket – tette hozzá dr. Molnár Péter. Hozzáfűzte: harminc év munkával a Tokaji borvidék visszaírta magát a világ borelitjébe, s kimondhatjuk, hogy a tokaji a világ egyik legkülönlegesebb bora, s azt gondolom, hogy a legrégebbi védett bora. Dr. Molnár Péter megemlítette, hogy idén a 2016-os évjáratú 6 puttonyos aszújuk pedig egy másik, ám szintén nagyon rangos válogatáson, Az Országház Bora címet érdemelte ki.

A birtokigazgató az elismeréseket értékelve úgy véli, tovább nőhet a minőségi magyar borok iránti érdeklődés és a Tokaji borvidék népszerűsége. A bormustrák azért különösen fontosak, mert független ítészek alkotnak értékítéleteket a bor minőségéről. A fogyasztók erre figyelnek és adnak, megbíznak a bírálók értékítéletében.

– A borvidék úgymond forradalmasítása a rendszerváltoztatás után kezdődött el, egyfelől a szőlőültetvények máig tartó átalakításával, másfelől a minőségi borkészítés elindításával, amellyel a borvidék visszaírta magát a világ bortörténetébe – emlékeztetett a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Hozzátette: ehhez nyilván a helyi termelők, szőlészek és borászok odaadó munkája mellett a szőlőhöz és a helyhez történő lelki kötődésre is szükség volt.

– Mindennek az alapja azonban a borvidék geológiai, földrajzi adottsága, valamint az egyedülálló mikro­klíma, amit a helyi közösség megpróbál kibontani és a kategóriájában semmivel össze nem téveszthető borba önteni. Ugyanakkor az időjárás jelentősen befolyásolja azt, hogy az adott évben lesz-e aszútermés, illetve az évjárat milyen minőségű lesz. Ezeknek a folyamatoknak köszönhetően ma már a világ legjobb éttermeinek legtöbbjében már kapható a tokaji bor – emelte ki.

Kifejező, lendületes

– Tavasszal, a vegetációs fázis elején meglehetősen hektikus, hideg és csapadékos volt az időjárás, a június és július pedig szokatlanul aszályos volt. Mivel azonban a szőlő ellenálló növény, augusztusra utolérte magát a fejlődésben, így jó évjáratú borokra számíthatunk idén – magyarázta dr. Molnár Péter. – Mindent leszámítva, az idei egy klasszikus érési idejű évjárat, a termelők már szüretelnek, valaki már be is fejezte a száraz borok alapjául szolgáló szőlők leszedését, illetve egyes ültetvényeken már elkezdődött az aszúképződés is. Az, hogy milyen mennyiségű aszúszem képződik majd, attól függ, hogy mennyire lesz csapadékos az elkövetkező időszak időjárása, mennyire folytatódik majd az aszúsodási folyamat – mondta.

– Mennyiségben alapvetően átlagos, egyes dűlőkben sajnos átlagon alatti évjárattal van dolgunk. A beltartalmat illetően pedig úgy gondolom, hogy nagyon szép, kellemes illat-íz világú, rendkívül kifejező, jó egyensúlyú, lendületes borok készülnek 2021-ben – tette hozzá optimistán az elnök.

Rendkívüli támogatás

Dr. Molnár Péter arról is beszámolt, hogy a pandémia okozta hatások a kisebb, elsősorban családi tulajdonú cégeket, illetve a szállodák és éttermek (HoReCa-szektor) irányába értékesítőket viselte meg jobban, hiszen ők nagyobb mértékben kitettek a piaci viszonyoknak. – Ezért is fontos az az átmeneti, vissza nem térítendő támogatás, amit az Agrárminisztérium nemrégiben hirdetett meg a HoReCa-szektorban és a borturizmusban érintett bortermelőknek – mutatott rá a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, s felhívta a figyelmet arra is, hogy a támogatás igényléséhez előbb a hegybírótól kell igazolást kérni, majd a támogatási kérelmet a Magyar Államkincstárhoz elektronikusan lehet benyújtani október 18. és 26. között.

(A borítóképen: Dr. Molnár Péter előadása egy korábbi tokaji konferencián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában