Növénytermesztés

2021.10.11. 13:00

Ha nem érik be, akkor is leszedhetjük a termést

Ha zöld marad a paradicsom, se baj, használjuk fel így a konyhán!

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár megjött a „nemszeretem idő”, a növényeink egy része még életképes maradt, és termést hoz, ezek azonban már egyáltalán nem biztos, hogy be is érnek, hacsak nem kapunk még egy szép „vénasszonyok nyarát”. A jó idő elmúltával vagy a növényünk elhalása miatt azonban könnyen a nyakunkon maradhat például a zöld paradicsom, ami azonban egyáltalán nem baj.

Persze, aki régóta művel kertet, és valamennyire is otthon van a savanyításban, annak nem újdonság, hogy a zöld paradicsomot akár magában, akár vegyes vágott savanyúság részeként is el lehet rakni. Sőt sokan szeretik és kifejezetten szednek zölden, hogy berakhassanak, már a nyár folyamán is. Bár van, aki nyersen is szívesen fogyasztja a zöld paradicsomot, azzal azért nem árt vigyázni nagyobb mennyiségben. Magas ugyanis a csucsorfélékben (burgonya, padlizsán, paradicsom, paprika) megtalálható szolanintartalma, ami nagyobb mennyiségben többféle károsító hatást is kifejt a szervezetre. Ugyanakkor a paradicsom köztudottan utóérő, tehát ha a zöld paradicsomot mondjuk az ablakpárkányra tesszük a konyhában vagy a szobában, ahol nap is éri, és meleg is van, akkor jó eséllyel még beérik.

Ha mégis szeretnénk a zöld paradicsomot felhasználni, de savanyúságnak nem szeretjük, vagy már raktunk el éppen eleget, akkor jó ötlet lehet chutney-t, vagyis csatnit készíteni belőle. A csatni nem is lekvár, nem is mártás, afféle fűszeres szósz, ami elrakható, berakható befőttként is.

(A borítóképen: Leszedés után is beérhet még)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában